Mamette 4
COMPLEET VERHAAL
Mamette 4
KLIK
voor andere strips van
Nob
MAMETTE 4
Tussen Hemel en Aarde

Nob
Matsuoka | 48 p. | € 12,50 (HC)
Waardevol
Nadat Nob de grappige, ontroerende, sentimentele en toegankelijke familiestrip Dad bij Dupuis lanceerde, pikte Matsuoka Nobs oudere reeks Mamette op voor een vertaling. Inmiddels ligt deel 4 in de winkel. In het Frans bestaan er zes albums die tussen 2006 en 2014 verschenen. Daarnaast liep nog de spin-off Les Souvenirs de Mamette (drie albums tussen 2009 en 2012) waarin Nob over de kindertijd van het omaatje vertelt. Daar bestaat ook een 52-delige tekenfilmreeks van op Amazon Prime.

In Tussen Hemel en Aarde heeft Mamettes zoon zijn job verloren en woont hij weer bij haar in. In plaats van zogezegd te gaan solliciteren, verdrijft hij zijn tijd op de flipperkast in een café of door luidruchtig gitaar te spelen. Mamette krijgt er een punthoofd van, en dat is moeilijk te zien onder haar knot. Op het kerkhof ontmoet Mamette de bejaarde acteur Camille Desplanches die naar eigen zeggen triomfen beleefde als toneelspeler, maar vooral is gekend van reclamespotjes voor diepvriesproducten. De man is een beetje vergeetachtig, later zal blijken dat hij aan alzheimer lijdt en op die momenten Mamette niet herkent. Wat tot een romance had kunnen komen, wordt in de kiem gesmoord door ouderdomskwalen. Haar zoon heeft ook nog het idee opgevat om in Mamettes huis een restaurant te beginnen, maar dat idee is ze niet genegen. Ze doet daarover haar beklag tegen haar vriendin via de nieuwe smartphone die ze van haar zoon kreeg. Jammer genoeg drukte ze daarbij op een verkeerd knopje zodat zoonlief het gesprek kon horen. Kort voor Kerstmis verlaat hij het huis. Oudjes kunnen nog heel wat kopzorgen hebben.

De albums van Nob verenigen dikwijls een lach en een traan zonder op beide gebieden uitzinnig naar die sentimenten te hengelen. Vooral op stille momenten zijn de scènes veelzeggend. Dan gaat het veelal om onuitgesproken gevoelens. Interpreteerbaar, maar net zo goed duidelijk. Nob maakt daar ruimte voor en dat is lonend.

Tussen Hemel en Aarde is anders dan de gagreeks Dad een compleet verhaal waarvan de eindplaatjes per pagina soms een pointe zijn van een grap. In de eerste plaats is het een knus ogende vertelling over een vriendelijk, zorgzaam oudje, haar leefwereld en besognes. Helemaal anders dan de militante bejaardenstrip Krasse Knarren, maar met even veel respect voor de vierde leeftijd die heus nog iets waardevols te zeggen en te betekenen heeft.
DAVID STEENHUYSE --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: