Maidan Love 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Maidan Love 1
KLIK
voor andere strips van
Christophe Alliel


KLIK
voor andere strips van
Aurélien Ducoudray
MAIDAN LOVE 1
Olena

Christophe Alliel + Aurélien Ducoudray
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 48 p. | € 19,95 (HC)
Interessant uitgangspunt
Het onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev is ook bekend als het Maidanplein of het Euromaidanplein. Onderstaande is daar in 2017 geweest en toen de taxi aan het einde van de avond wou stoppen op het Maidanplein was de straat afgezet met soldaten en hingen er posters van verongelukte personen aan de muren rondom het plein. Later bleek het om een herdenking te gaan van de rellen die er vier jaar eerder plaatsvonden. De beelden van de gebeurtenissen waren toen op elke Europese televisiezender te zien en men kan zich amper voorstellen hoe de sfeer in 2013 was geweest.

De oorzaak van de opstand was een combinatie van factoren, maar de beslissing van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj om een verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïene niet te ondertekenen, was de spreekwoordelijke vonk die het kruidvat deed ontploffen. De protesten begonnen in november 2013, maar escaleerden pas echt in februari 2014. Op 18 februari 2014 vielen er vijfentwintig doden en raakten op het Maidanplein meer dan vierhonderd mensen gewond tijdens rellen tussen demonstranten en regeringstroepen.

In Maidan Love vertelt scenarist Aurélien Ducoudray het fictieve verhaal van de jeugdige Bogdan. Zijn vriendin Olena raakt vermist tijdens de rellen en hijzelf is net begonnen aan de opleiding bij de oproerpolitie. Ongewild raakt hij betrokken bij de rellen op het Maidanplein die steeds gewelddadiger worden. Hij zal moeten kiezen tussen het helpen van vrienden, zijn droombaan, idealen en een vermiste geliefde.

Het uitgangspunt is interessant en over de rellen in Kiev is dit voor zover wij weten het eerste stripalbum dat hieraan is gewijd. Toch verliest Ducoudray zich soms in scènes die weinig toevoegen en alleen maar het tempo hinderlijk onderbreken. Als je geïnteresseerd bent in een stuk van de strijd in Oekraïne is deze strip het overwegen waard, maar enige voorkennis hierover is wel aan te raden. De auteurs helpen je alvast op weg met een korte introductie op de achterflap en een woordje uitleg tijdens een politiek betoog.
DAI HEINEN --- mei 2020