Magiërs 1
COMPLEET VERHAAL
Magiërs 1
KLIK
voor andere strips van
Kyko Duarte

KLIK

voor andere strips van
Jean-Luc Istin
MAGIËRS 1
Aldoran

Kyko Duarte + Jean-Luc Istin
Daedalus | 56 p. | € 19,95 (HC)
Aangenaam verrassend
Castlelek, een idyllische stad gelegen in het noorden van Arran, bestuurt zichzelf sinds mensenheugenis. Als het van koning Gerald afhangt, komt hier snel verandering in. Onder het mom van een grote dreiging die op Castlelek afkomt, tracht hij de burgemeester onder druk te zetten om de stad aan het koninkrijk af te geven. De burgemeester wil hier echter niet van weten en al snel stuurt koning Gerald huurlingen op de stad af. De verdediging van de stad dreigt snel te vallen, maar dat is buiten Shannon gerekend. Het intelligente meisje, dat geobsedeerd is door magie en verhalen over magiërs, ziet haar vader ten onder gaan in de strijd en mengt zich in het gevecht. Hierbij geholpen door Tyrom, een oude krijger met geheugenverlies. Wanneer Tyrom het meisje wil verdedigen, creëert hij een magisch afweerschild. Shannon is gered, maar dit gebruik van magie zet een keten van gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen voor Shannon, Tyrom en de grote magiërs uit het koninkrijk.

Scenarist Jean-Luc Istin is onlosmakelijk verbonden met (vooral) Bretoense legenden. Hierbij denken we dan aan reeksen zoals De Druïden, Korrigans, Merlijn en nog een hele waslijst andere reeksen. Voor de reeks Magiërs neemt hij het eerste deel voor zijn rekening. In een universum van elfen en dwergen kunnen magiërs niet ontbreken. Eerder dan een Bretoense legende gaan we hier The Lord of The Rings-toer op. Op slechts enkele pagina's weet Istin enkele interessante personages te ontwikkelen, waaronder een sympathiek meisje en een mysterieuze krijger met geheugenverlies. Het tempo zit er deftig in en het verhaal bevat voldoende elementen om de lezer aangenaam te verrassen. Geen sinecure binnen dit genre dat toch al heel lang aan de man wordt gebracht.

Tekenaar van dienst is de Spaanse tekenaar Kyko Duarte. Hij werkte eerder samen met Istin en staat garant voor dynamisch tekenwerk in de welgekende moderne Franse stijl. We houden er wel van! Dit alles sfeervol ingekleurd door Nanjan Jamberi . Vakwerk zonder meer. Als de volgende delen van hetzelfde niveau zijn, zien we ook voor deze reeks weer een afzetmarkt.

O ja, wie de boot van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins gemist heeft, kan Magiërs vlot als opzichzelfstaande reeks lezen!
JACKY CORNELIS --- mei 2020