Madame Catherine
COMPLEET VERHAAL
Madame Catherine
KLIK
voor andere strips van
Maarten Vande Wiele
MADAME CATHERINE
Maarten Vande Wiele naar de novelle van Guy de Maupassant
Oogachtend | 104 p. | € 21,50 (SC)
Zwart-wit, maar niet kleurloos
We kennen Maarten Vande Wiele als stylist en fashion-lover die onder andere met de graphic novels Paris en Zeep een reputatie vestigde. Madame Catherine ligt in de lijn van zijn vorige werk. Ditmaal vertrekt hij niet van een eigen idee, maar van De Horla, een novelle van Guy de Maupassant (die ook aan de basis lag van De Kikkerpoel, een Sam-album van Jan Bosschaert en Marc Legendre).

Guy de Maupassant situeert De Horla in een imposant landhuis in de buurt van Rouen en Vande Wiele haalt dit element naar het voorplan. Het is een goeie vondst die de sfeer bepaalt. Maar Vande Wiele grijpt ook op andere manieren in. Zo maakt hij van het geesteszieke, mannelijke hoofdpersonage een elegante, zenuwzieke vrouw die door waanvoorstellingen wordt geplaagd en uiteindelijk haar zinnen verliest. Ook dit is een slimme zet. Vande Wiele toonde zich altijd al een adept van kleine gestes en gebaren waarmee vrouwen hun gevoelens uiten. Die vaardigheid heeft hij verfijnd waardoor hij niet telkens flappen tekst nodig heeft om veel te vertellen.

Qua tekeningen is Madame Catherine het sterkste dat we van Vande Wiele gezien hebben. De auteur werkt uitsluitend met zwarttinten, maar het resultaat is nooit kleurloos. De lijnvoering is niet langer een circusact (iets waarvan wij het bij Hanco Kolk bijvoorbeeld danig op de heupen krijgen), de grijstinten zijn accuraat, de platen blijven boeien tot het eind.

Dat doet het scenario niet en dat is sneu. We zagen het bij eerdere uitgaven van Oogachtend en het is een pijnpunt van deze uitgeverij: met grafisch verbijsterende prenten krijg je niet automatisch een goede strip. Vooral het einde van Madame Catherine stelt teleur. Dan heb je alles evenwichtig opgebouwd, is de aanloop naar de onthutsende finale een feest om te lezen en dan maak je je er met één plaatje vanaf? Iemand had Vande Wiele naar huis moeten sturen met de opdracht om dat toch wat aandachtiger te bekijken. Dit had met weinig moeite beter gekund.

Maar laat deze strip niet liggen omdat de laatste pagina niet deugt. Madame Catherine is niet perfect, wel voortreffelijk. Dat is al heel wat.
FLO VAN DIJCK --- juni 2020