Maankop 1-2
COMPLEET VERHAAL
Maankop 1-2
KLIK
voor andere strips van
François Boucq


KLIK
voor andere strips van
Alejandro Jodorowsky
MAANKOP integraal 1-2
1. De Onzichtbare Kathedraal - 2. De Sluitsteen - 3. Het Ei van de Ziel

François Boucq + Alejandro Jodorowsky
Blloan | 144 p. (deel 1) • 176 p. (deel 2) | € 26,95 (HC)
Afsluitsteen
In april 2019 en mei 2020 gaf Blloan de trilogie Maankop van François Boucq en Alejandro Jodorowsky opnieuw uit in twee stevige hardcoveralbums. Het dikke, oorspronkelijke eerste deel is als een nieuw deel 1 uitgegeven terwijl de toenmalige delen 2 en 3 zijn samengebracht in een nieuw deel 2. Voor beide nieuwe uitgaven tekende Boucq een nieuwe cover en gaan een uitgebreid essay met heel wat knappe, paginagrote illustraties de verhalen vooraf. Hieronder hernemen we een aangepaste bespreking uit 2004 van de oorspronkelijke trilogie.

In Damanuestra heersen konduktator Oscar en zijn echtgenote Lili. Het is een ware dictatuur. De stad heeft echter af te rekenen met regelmatige vloedgolven. De golf vernietigt alles op zijn weg. Dit speelt in de kaart van het dictatorskoppel: alle krottenwijken en tegenstanders van het regime worden weggespoeld zonder dat er bloed vergoten moet worden. Maar door de vele onschuldige slachtoffers broeit er opstand onder het volk. Wanneer er videobeelden gemaakt worden van het mysterieuze personage Maankop, die te midden van zo'n vloedgolf ongemoeid blijft en er zelfs op danst, gaat de bal aan het rollen.
Maankop lijkt wat simpel, is stom, heeft geen gezicht, maar hij kan wel de vier natuurelementen controleren en is schijnbaar onkwetsbaar. Oscar beseft maar al te goed dat het volk zich weleens zou kunnen optrekken aan zo'n figuur, zeker wanneer Maankop, die eigenlijk Borrado heet, steun vindt bij Icha, de dochter van een voormalig vissersleider. Samen besluiten ze om het volk van hun juk te bevrijden door een kathedraal met sluitsteen te bouwen. Maar ook Ushman, prediker en manipulator eerste klas, probeert het volk achter zijn geloof te scharen. Hij hoopt op de geboorte van de verlosser uit de schoot van een vrouw, die in de buik van een Teohuacan, een soort walvis, gevonden is.

Jodorowsky's vaste verhaalelementen (religie, seks en esoterie) zijn weer uitgebreid aanwezig. Af en toe laat de man zich in al die specifieke religieuze termen gaan. Maar als je daar over kan lezen, ontpopt zich een pracht van een verhaal. Boucq zou je ondertussen al moeten kennen van onder meer de western Bouncer (ook op scenario van Jodorowsky), van verzekeraar Fré Van Der Mugge of van Rock Mastard. En op scenario van Yves Sente (Blake en Mortimer, De Wraak van Graaf Skarbek) publiceerde hij de spionagethriller De Janitor. De tekenaar met de vele lijntjes laat ook in Maankop zijn unieke en zeer herkenbare stijl bewonderen. Het duurde jaren tot de prachtige trilogie compleet was. Het einde is misschien wat snel afgehaspeld. Het oorspronkelijke derde deel was dan ook slechts 56 pagina's. Te weinig om zo'n sfeervol verhaal helemaal tot zijn recht te laten komen. Maar het blijft een belangrijk sluitstuk van een reeks die staat als een paal, ondanks de woelige golven.
TOM DE LENTDECKER --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: