Maan Kanaal
COMPLEET VERHAAL
Maan Kanaal
KLIK
voor andere strips van
Fred
MAAN KANAAL
Fred
Uitgeverij HUM! | 56 p. | € 19,95 (HC)
Uitnodiging
Vorig jaar voltooide Uitgeverij HUM! de complete (her)uitgave van de reeks Philemon, al krijgen we dit jaar nog wel een extra album met voorheen onuitgegeven kortverhalen. De uitgeverij was daarnaast al langer begonnen aan de vertaling van Freds overige werk: een bonte, heel gevarieerde, al even fantasierijke verzameling one-shots. Maan Kanaal is zo'n fijne, illustere ontdekking van het oorspronkelijk in 1995 in het Frans verschenen L'Histoire du Conteur Électrique.

We maken kennis met een schreeuwerige, patserige, raak getypeerde directeur van het tv-station Mijn Kanaal die zijn kijkcijfers dramatisch ziet slinken. Een angstig lid van zijn raad van bestuur merkt op dat de mensen ook niet meer kijken naar concurrerende zenders. Het ligt dan toch niet aan de bewust slechte programma's met herhalingen, spelprogramma's met "smakelijke prijzen" en sitcoms met eender waar toegevoegd gelach. De oorzaak wordt alsnog gevonden: de bedlegerige, voormalige meteropnemer Hippolytus Moes krijgt elke nacht bezoek van de maan die hem verhalen vertelt. Ze heeft er zo'n vier miljard op voorraad, eentje voor elke avond die ze de voorbije vier miljard jaar op- en onderging. Hippolytus fungeert als doorgeefzender voor a,deren. Al wat ze moeten doen, is naar de maan kijken terwijl Hippolytus haar verhalen doorvertelt, allemaal gratis en zonder reclameblokken. Nadat de directeur is ingelicht, brengt hij Hippolytus een bezoekje. Hij wil de uitzendingen van de maan commercialiseren, maar zij is daar niet van gediend.

Je kan Maan Kanaal op meerdere niveaus lezen. Bij proefondervindelijk herlezen merkten we ook al nieuwe details en inzichten. Op welk niveau jij het kan lezen, dicteren we je liever niet. Maan Kanaal is er eentje om zelf te ontdekken. En sta daarbij ook voldoende stil bij de tekeningen, bij de onmogelijke perspectieven van straatjes vol hoge huizen bijvoorbeeld.

Maan Kanaal is een van de inmiddels vele uitnodigingen om vertrouwd te raken met het werk van Fred dat dankzij Uitgeverij HUM! minder en minder een in het Nederlands onontgonnen gebied is.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2020