Een Avontuur van Luitenant Blueberry 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Een Avontuur van Luitenant Blueberry 1
KLIK
voor andere strips van
Christophe Blain


KLIK
voor andere strips van
Joann Sfar
EEN AVONTUUR VAN LUITENANT BLUEBERRY 1
Apache Rancune

Christophe Blain + Joann Sfar / Christophe Blain
Dargaud | 64 p. | € 8,50 (SC) • € 16,50 (HC)
Minder braaf
Bimhal, haar broer Simeon en Arad, drie tieners uit een naburige mijnkolonie, wagen zich in Apacheterritorium. Na wat onderling gekibbel merkt Arad een naakt Apachemeisje op. Hij loopt op haar toe en wil haar hardhandig aanranden. De moeder van het meisje is echter in de buurt en verdedigt haar dochter. Wanneer Arad het onderspit dreigt te delven, klinken twee geweerschoten. Bimhal schoot beide vrouwen neer. Luitenant Blueberry is getuige van de feiten en beseft meteen hoe precair de situatie is. Bimhal vermoordde de vrouw en dochter van Rancune, een voornaam Apache met een kort lontje. De drie weten te ontvluchten en er rest Blueberry niets anders dan de lijken naar Rancune te brengen en de situatie onder controle te houden. Blueberry beslist om niet alles te vertellen. Zo vertelt hij niet wie de daders van het drama zijn. Rancune zweert wraak en gaat met zijn bloeddorstige krijgers op pad. Blueberry op zijn beurt zet koers naar Fort Navajo waar hij luitenant-kolonel Benjamin Tyreen wakker tracht te schudden voor het onheil dat komt. Tyreen belast Blueberry met de opdracht om de drie tieners naar het fort te brengen in de hoop zo de situatie te kunnen bekoelen.

Na de aankondiging dat Joann Sfar en Christophe Blain een avontuur van luitenant Blueberry gingen maken, hadden we toch wel even onze twijfels. We spreken immers over een redelijk realistische reeks met een hele geschiedenis. Hoewel Blain wel enkele meer realistische werken op zijn naam heeft staan, herinneren we ons toch vooral de meer karikaturale avonturen van Donjon en Isaac de Piraat. Scenarist Sfar heeft al eerder laten zien dat hij een duizendpoot is en zowel het luchtige als het zwaardere genre aankan, maar een realistische western?

Na enkele pagina's waren we gerustgesteld... Een slordig uniform, een getaande huid en een stoppelbaard van enkele dagen, desolate canyons in een verzengende hitte... Jawel, dit verhaal gaf ons meteen het gevoel terug in de begindagen van de reeks te vertoeven. Blain brengt het er schitterend vanaf. In zijn eigen stijl, met minder detail in de achtergronden en gelaatsuitdrukkingen (lees: minder afgeborsteld), maar met enorm veel dynamiek en net genoeg detail om het allemaal te laten kloppen. Apache Rancune is een klassiek verhaal met blanke versus indiaan, waar de eerste cyclus van luitenant Blueberry om bekend staat. Sfar weet het verhaal prachtig uit te spinnen over 64 pagina’s, met het nodige respect voor de oorspronkelijke reeks. Zo mag Jimmy McClure alvast mee optreden.

Blueberry lijkt nog wat meer doorleefd te zijn en houdt er zelfs een amoureuze relatie op na met de vrouw van zijn commandant. Het is allemaal wat minder braaf dan de versie uit de jaren 1960, maar dat mag! Minder tekst, minder zware bladzijden en een hoger leestempo. Sfar en Blain hebben Blueberry de eenentwintigste eeuw binnengeloodst en ons een aangenaam alternatief laten zien voor de wat zwaardere De Jonge Jaren van Blueberry. We kijken al uit naar het vervolg. Wat het westerngenre betreft, gaat 2020 alvast verder op het elan van 2019... Zeer sterk dus!
JACKY CORNELIS --- januari 2020