Little Nemo
COMPLEET VERHAAL
Little Nemo
KLIK
voor andere strips van
Frank Pé
LITTLE NEMO
Frank Pé naar Winsor McCay
Dupuis | 80 p. | € 45,00 (HC)
In dromen is het leven zoveel mooier
Ping. Een whatsappje. Heb je de wikkel van Little Nemo al omgedraaid? Hmm. Nee! Even kijken. Miljaar, dat is mooi. Shit. Dat is echt mooi.

Mooi. Knap! Geweldig!! Wat een tekenaar!!! Dat overweldigende gevoel blijven we hebben toen we deze Little Nemo dichtklapten. Tekenaar Frank Pé kan voor ons niets misdoen. We vallen in katzwijm voor elke dierentekening die hij maakt. Hij slaagt erin wat voor ons perfect is een twist te geven met een zeker imperfectie. Hierdoor zijn 's mans dierentekeningen geen fotografische weergaves, maar realistische tekeningen met een ziel. Zijn dieren leven. Alsof ze echt zijn. Bijna echt. En toch staan ze mijlenver van de karikaturale Disney-stijl. Elk dier dat Frank Pé tekent, straalt persoonlijkheid uit. Het geeft zijn tekeningen iets magisch en feeëriek.

Na de stripklassieker Zoo was Frank Pé jarenlang de schnabbelaar onder de striptekenaars. Hij leefde van reclamewerk, performances en andere goedbetaalde klusjes. Ook Little Nemo begon als een ordinaire opdrachtstrip. Een galerij-uitbater vroeg hem om enkele pagina's te tekenen als eerbetoon aan Winsor McCays Little Nemo uit 1905 (!). De wonderlijke droomwereld van de jongen die steeds op het laatste prentje wakker werd, bleek Frank Pé op het lijf geschreven. De Brusselaar veerde helemaal op en maakte genoeg pagina’s om twee (te) dure Franstalige luxe-uitgaves te kunnen uitgeven. Deze twee albums zijn nu gebundeld in een meer betaalbare Nederlandstalige integrale.

De Brusselaar leefde zich helemaal in McCays iconische strip. Ook hier is het leven mooier in dromen. En een enkele keer is de realiteit een zalig houvast. Hoe dan ook, Nemo's dromen bieden Frank de kans om heel poëtisch uit de hoek te komen. En eerlijk, hierdoor pakt hij ons soms bij ons nekvel. Maar even vaak verveelt hij ons stierlijk. Maar ja, dan zijn er die tekeningen. Grafisch speelt meneer Ragebol met de iconische beelden, zoals de wandelende bedden en de toen (en ook vandaag nog) straffe kadrering. Maar hij voegt er een flinke scheut realisme aan toe. Nemo is karakterieel nog steeds dezelfde jongen, maar hij leeft echt vandaag. Ook de stijl is actueel. Frank behoudt de opzet van de wakker wordende Nemo in het laatste plaatje maar gooit de art deco, theatrale tekenstijl van McCay overboord. Meer nog, hij zoekt de grenzen op van het karikaturale in de dieren die Nemo omringen in zijn dromen. In tegenstelling tot een Juanjo Guarnido belandt hij niet bij Disney, maar eerder bij André Franquin. Enkel hij zou een olifant ook zo doen glijden over het ijs. Wat is dit mooi! Er is vandaag niemand die zoals Frank Pé dieren zo in hun natuurlijk gedrag kan tekenen. Het ontbreekt zijn beesten nog steeds aan een volledige menselijke intelligentie. Hierdoor zie je bij elke verrassende zet van diezelfde mens de natuurlijke reactie van die beesten. Ach, Frank bewijst hier dat hij een absolute toptekenaar is.

Vergeef het ons als we weer lyrisch zijn. De stripjes, de tekeningen en de vele illustraties tonen ons een Frank Pé op zijn grafisch hoogtepunt. Heel af en toe lijkt het soms op een pak-de-poen-kunstje, iets wat hij te achteloos uit zijn mouw schudt. Maar een pagina verder zit het er weer op bonk op. De tijger, de zeewezens, de gemuteerde dieren,... Het stopt niet. Hij kan het toch zo goed.

Frank Pés Little Nemo is hierdoor ettelijke keren kwalitatiever dan Hermanns Hee, Nick of Bruno Marchands Nemo. Toch is het niet het meesterwerk waar we Frank Pé zullen voor herinneren. Daarvoor is het ons allemaal te weinig echt stripverhaal. Dat zal hij wel goedmaken in zijn versie van de Marsupilami* die nu bij onze zuiderburen in voorpublicatie loopt. Zeker weten.

Little Nemo is een prachtige integraal geworden voor de al bekeerde fans van Frank Pé. De anderen raden we met plezier eerst zijn andere strips aan.

*We zien nog steeds hoe hij geen spier vertrok tijdens ons commentaarinterview toen we gokten op een voortzetting van de Marsupilami als volgende strip die hij met Zidrou ging maken na zijn Robbedoes. Voor ons nog steeds het journalistiek misgrijpen van een absolute primeur. Lees het gerust na op pagina 14 in dit interview.
WOUTER PORTEMAN --- september 2020