DEEL 3 VAN ZESDELIGE REEKS
KLIK
voor andere strips van
Guillaume Martinez


KLIK
voor andere strips van
Christian Perrissin
EEN LEVEN - DE TERUGGEVONDEN BIOGRAFIE: WINSTON SMITH (1903/1984) 3
Maart 1925 - April 1926: A Chinese Year

Guillaume Martinez + Christian Perrissin
Daedalus | 56 p. | € 19,95 (HC)
Op hetzelfde elan
Na zijn avonturen op Eton raakt Winston Smith via een van zijn vele connecties aan een luizenbaantje bij de British-American Tobacco Company. In het exotische Shangai houdt hij zich onledig met gokken, drinken en vrouwen versieren. Ondanks het feit dat hij er op alle manieren de kantjes afloopt, wordt hij op een gegeven moment weggepromoveerd naar een negorij in het binnenland. Daar wordt hij dan gevangengenomen door het Nationale Revolutionaire Leger en zal hij al zijn lepe overlevingsskills moeten aanspreken om zich uit die hachelijke situatie te redden. In dit album loopt Smith ook weer enkele bekenden tegen het lijf, onder wie Aldous Huxley en Eric Blair, die later onder het pseudoniem George Orwell wereldberoemd zal worden, maar nu nog politieagentje moet spelen in Birma.

Doordat Christian Perrissin dit alles presenteert als een lange flashback aan de hand van een teruggevonden dagboek hadden we ons bijna laten vangen door het hoge factiongehalte van de reeks. Nu we weten dat het allemaal ontsproten is aan de koker van de scenarist, kunnen we de factchecks achterwege laten en rustig genieten van een sterke avonturenreeks die nogal sec, maar netjes in beeld gebracht is door Guillaume Martinez.

Benieuwd hoe de smeerlap het er in het volgende deel gaat van afbrengen. Daar zal hij trouwens Orwell weer treffen, deze keer tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
MARIO STABEL --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: