Leren Masker
COMPLEET VERHAAL
Leren Masker
KLIK
voor andere strips van
Jacques Terpant


KLIK
voor andere strips van
Jean Dufaux
LEREN MASKER
Jacques Terpant + Jean Dufaux naar de roman van Jean de La Varende
Dark Dragon Books | 64 p. | € 19,95 (HC)
Geen compassie
Graaf Roger de Tainchebraye keert zwaargehavend terug uit de napoleontische oorlogen. Door een houw van een kozakkensabel moet hij namelijk door het leven met een mismaakt gezicht. Hij probeert dit te verdoezelen door een leren masker te dragen en zo maakt hij van zichzelf een ongrijpbaar enigma. Door bewust of onbewust dit mysterie te creëren, vallen de vrouwen in katzwijm als hij zich in hun omgeving beweegt. Geslepen als hij is, resulteert dit in heel wat amoureuze avontuurtjes met dames van allerlei rangen en standen, waarvan hij de meeste na één passionele nacht ook zonder scrupules de deur weer wijst. Op een dag loopt hij de maagdelijke Judith de Rieusses tegen het lelieblanke lijf. Zij weet toch een klein barstje in zijn pantser te maken, al verzet hij er zich aanvankelijk tegen en schakelt hij nog een versnelling hoger in zijn liefdeloze escapades. De psyche van beide getormenteerde en hunkerende zielen komt geleidelijk op de voorgrond en zo zie je duidelijk parallellen met de brievenroman Les Liasons Dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos uit 1782.

Jean Dufaux doet het weer! De scenarist/veelschrijver wist ons in het verleden al te verrassen met topreeksen à la Murena of De Klaagzang van de Verloren Gewesten, maar in zijn œuvre kunnen we ook wel wat miskleunen onderscheiden, om de laatste delen van Jessica Blandy maar niet te noemen. Deze keer kiest hij voor een verstripping van roman Nez-de-Cuir, Gentilhomme d'Amour van Jean de La Varende, een auteur die tijdens zijn leven op heel wat bijval kon rekenen, maar die in de loop van de laatste decennia tussen de plooien van de Franse literaire canon is gevallen. Voor deze roman uit 1936 haalde hij de inspiratie uit brieven en geschriften van zijn grootoom Achille Perrier.

Dufaux maakt een heel poëtische versie van dit verwrongen liefdesverhaal. Hij doet je aanvankelijk even twijfelen of het album nu een testosteronstoot of toch vooral medelijden bij je opwekt. De gelaagdheid van het verhaal en de vaak onuitgesproken gevoelens neigen uiteindelijk toch naar het tweede, al gaat de protagonist zelf elke vorm van compassie genadeloos uit de weg en kiest hij zelfbewust voor zijn eigen bochtige route.

Jacques Terpant heeft in de loop van de jaren nogal wat strips gemaakt die zich in dit tijdperk afspelen en was dus de aangewezen persoon om het verhaal van de nodige tekeningen te voorzien. Een eerdere samenwerking met Dufaux, Le Chien de Dieu, over de invloedrijke Franse schrijver en antisemiet Louis-Ferdinand Céline, kreeg nog geen Nederlandse vertaling.
MARIO STABEL --- maart 2020