Lefranc 31
COMPLEET VERHAAL
Lefranc 31
KLIK
voor andere strips van
Régric


KLIK
voor andere strips van
Roger Seiter
LEFRANC 31
Het Losgeld

Régric + Roger Seiter
Casterman | 48 p. | € 8,50 (SC)
Welkome aanvulling
In 1974 verscheen bij uitgeverij Casterman het eerste verhaal van Lefranc getekend door niemand minder dan Bob De Moor. Zoals de backcovers van de eerste acht delen deden vermoeden, leek het erop dat Het Hol van de Wolf het eerste verhaal was. Pas later werd dit gecorrigeerd en werden de drie door Jacques Martin zelf gemaakte verhalen als eerste delen vermeld. Anno 2020 zijn we inmiddels toe aan deel 31 waarbij de trouwe fans van Lefranc dit ongetwijfeld bestempelen als een klassiek verhaal. Enkele pagina's doen sterk denken aan De Giftige Sneeuw, het album dat later nieuwe cover kreeg.

Axel Borg doet niet mee in dit nieuwe album dat werd gemaakt door het duo Régric en Roger Seiter. Jeanjean is wel van de partij en samen met Lefranc maakt hij kennis met Eline Van Dijck. Haar vader heeft een safaripark in Zuid-Afrika waar hij toeristen rondleidt. Er gebeuren echter rare dingen in het park. Er worden dode dieren aangetroffen wat leidt tot de komst van steeds minder toeristen. Zoals de titel Het Losgeld doet vermoeden, vindt er ook een ontvoering plaats. Waarom?

De grotere fans herkennen onmiskenbaar een echt Lefranc-verhaal met prachtig uitgewerkte tekeningen. De dialogen zijn minder uitgewerkt dan we kennen van Martin, maar dit past wat beter bij deze snelle moderne tijd. Het verhaal speelt zich deels af in Zuid-Afrika, toen de Apartheid nog de orde van de dag was en past bij hedendaagse discussies over racisme en Zwarte Piet. Wat dat betreft allemaal zeer actueel. De strip leest lekker weg en alleen al voor de prachtige tekeningen verdient het de aanbeveling dit album te doorbladeren. Natuurlijk zijn er lezers die Lefranc inmiddels wel gezien hebben en zich afvragen wat er nog meer te vertellen valt. Toch beschouwen we dit album als een welkome aanvulling op de reeks.
KEES VERHULST --- oktober 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: