Kraken integraal
COMPLEET KORTVERHALEN
Kraken integraal
KLIK
voor andere strips van
Jordi Bernet
KRAKEN integraal
Jordi Bernet + Antonio Segura
Uitgeverij HUM! | 168 p. | € 18,95 (HC)
De wereld onder het putdeksel
Na de goed onthaalde integrale reeks Torpedo 1936 bundelt Uitgeverij HUM! nu een andere reeks van tekenaar Jordi Bernet, voluit Jordi Bernet Cussó, want Spanjaarden hebben drie namen. Net zoals van voornoemde misdaadreeks verschenen ook van Kraken al twee albums in het Nederlands. Sherpa publiceerde in 1989 en 1990 negen kortverhalen in twee albums. In deze integraal staan alle negentien kortverhalen over luitenant Dante die bij de Rioolpolitie van de stad Metropol dagelijks patrouilleert in de riolen van de stad om ook ondergronds de orde te handhaven.

In de uitgestrekte riolen krijgen Dante en zijn mannen te maken met ratten die op de loer liggen, maar ook met misdadigers die onderduiken, godsdienswaanzinnigen, wetenschappers, veteranen en anderen van laag allooi of met duistere plannetjes. Daarbovenop waart een héél aanwezig, maar zelden volledig te zien monster rond met grijpgrage, wurgende tentakels en vlijmscherpe tanden. Het monster domineert de wereld onder het putdeksel en het maakt slachtoffers bij de vleet. En als de Kraken zich een keertje niet roert, dan leggen de verknipte figuren elkaar wel om. Dante overleeft telkens het pleit. Dat kan niet gezegd worden van iedere agent in zijn dienst. Bovendien wordt het werk slecht betaald, het is mensonterend, claustrofobisch, smerig, levensgevaarlijk en je vraagt je af waarom Dante blijft volharden.

Scenarist Antonio Segura (Eva Medusa, Hombre, Tex) houdt de diepgang enkel letterlijk door de kortverhalen in de riolen te laten afspelen. Waar de Kraken vandaan komt, wat Dantes drijfveren en motivaties zijn — of waarom daar een gebrek aan is —, verklaart hij allemaal niet. Je merkt wel een paar keer dat Dante worstelt met het handhaven van de orde als de wet of de situatie in zijn nadeel speelt. En die ene flard geconsumeerde liefde draait toch weer op een bloedige ontgoocheling uit. Er is geen slot, geen climax of verlossing aan het einde. De volgende dag zal Dante weer gaan werken, met wellicht weer nieuwe collega's wier lot onzeker is.

We mogen niet vergeten dat de distopische strips oorspronkelijk in 1983 in het Spaanse stripblad Metropol verschenen. Dat blad, dat was opgericht door een groepje tekenaars dat een grotere creatieve vrijheid wou bereiken, was geen lang leven beschoren. Kraken werd voortgezet in Zona 84 en kende enkele buitenlandse (onvolledige) publicaties, zo ook bij Sherpa. Je moet de stripjes als pulp beschouwen of het net daardoor waarderen. Op dat gebied helpen de tekeningen van Bernet ruimschoots. Het smoezelige sfeertje, de verweerde koppen, het pin-upgehalte van de schaarse meisjes ook, dat zijn pas de elementen waarom de fans van Bernets werk Kraken moeten hebben. Uitgeverij HUM! heeft trouwens de ambitie om ander werk van Bernet te bundelen. Laten ze gerust beginnen met de erotische, zesdelige gangsterreeks Bang Bang.
DAVID STEENHUYSE --- april 2020