Kent State
COMPLEET VERHAAL
Kent State
KLIK
voor andere strips van
Derf Backderf
KENT STATE
Vier Doden in Ohio

Derf Backderf
Concerto Books | 288 p. | € 29,99 (HC)
Brandend actueel
Het mag dan misschien een ongelukkig toeval zijn, maar Derf Backderf heeft met zijn Kent State een brandend actueel relaas geschreven over een gebeurtenis die vijftig jaar geleden plaatsvond. Kent State vertelt het verhaal van de studentenbetogingen aan de Kent State-universiteit gericht tegen de oorlog in Vietnam. In mei 1970 protesteerden de studenten vier dagen lang, wat uiteindelijk uitmondde in extreem politiegeweld waarbij vier doden vielen.

Backderf beschrijft in deze journalistieke gravic novel wat er allemaal voorafging aan het extreme geweld dat een einde maakte aan de protesten, maar waarbij enkele, vooral onschuldige, slachtoffers vielen. Hij beschrijft het leven van de vier dodelijke slachtoffers tijdens de begindagen van mei. Daarnaast krijgt de lezer ook een inkijk bij de Nationale Garde en de officials waarbij hij ons met de neus op de gemaakte fouten drukt. Doorheen het verhaal omkadert Backderf, die we kennen van Mijn Vriend Dahmer en Trashed, ook heel punctueel de manier waarop de verschillende gebeurtenissen in die periode uiteindelijk geleid hebben tot een uitbarsting van dodelijk geweld.

Het mag duidelijk zijn dat de man heel veel opzoekingswerk heeft verricht en heel wat betrokkenen heeft gesproken om zijn verhaal te onderbouwen. Ook de omschrijvingen van hoe bepaalde organisaties eind jaren 1960, begin jaren 1970 werkten, zorgen ervoor dat het verhaal zeer helder is voor de lezer. Aan het eind van het verhaal volgt nog een zeer uitgebreide appendix met zijn bronnen, die een leidraad vormden voor dit getekende verhaal.

Het tekenwerk in Kent State verduidelijkt op elk moment het verhaal dat verteld wordt. Backderf weet de sfeer die er heerst perfect over te brengen in zijn tekeningen. Hij weet ook de grote tekstblokken perfect te integreren in zijn prenten.

Kent State is een beklijvend meesterwerkje dat eind dit jaar wellicht in menig lijstje zal terechtkomen. Backderf is een goede verteller en schrijft heldere verstaanbare taal. Eén iets maakt deze strip wel duidelijk: extreem politiegeweld is na vijftig jaar nog steeds een actueel onderwerp en kan onder geen beding goedgekeurd worden.
PETER ROTTHIER --- september 2020