Trigië integraal 1
DEEL 1 VAN ZEVENDELIGE,
INTEGRALE REEKS
Trigië integraal 1
KLIK
voor andere strips van
Don Lawrence
HET KEIZERRIJK TRIGIË integraal 1
Don Lawrence + Michael Butterworth
Uitgeverij L | 208 p. | € 29,95 (HC)
Goed verzorgde heruitgave
Don Lawrence is natuurlijk het meest bekend van de sf-reeks Storm. Samen met zijn onafscheidelijke Roodhaar en sidekick Nomad is de laatst bekende verblijfplaats van Storm de levende planeet Pandarve. Dat Storm uitgroeide tot een van de bekendste Nederlandse stripseries van de laatste veertig jaar, komt vooral door het meesterlijke tekentalent van Don Lawrence. Helaas is deze Engelse tekenaar in 2003 op vijfenzeventigjarige leeftijd overleden. De reeks werd later door de Nederlandse tekenaar Romano Molenaar en inkleurder Jorg de Vos overgenomen. Er verschijnen nog steeds nieuwe avonturen.

Voordat hij succesvol werd met Storm tekende Don Lawrence elf jaar lang de verhalen over de opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigië. Dit was op scenario van de in 1986 op tweeënzestigjarige leeftijd overleden Michael "Mike" Butterworth. Met deze integrale reeks start Uitgeverij L een nieuwe complete editie van alle vijftig verhalen die Don Lawrence heeft getekend over de avonturen van keizer Trigo en zijn onderdanen en de strijd tegen vijandige volkeren op en buiten de planeet Elekton. Na het afscheid van Lawrence werd de serie voortgezet door verschillende tekenaars, onder wie de getalenteerde tekenaar Ron Embleton, maar zo populair als onder Lawrence werd de serie niet meer.

Deze eerste integraal bundelt het lange openingsverhaal Strijd om Trigië en zes kortere verhalen. Uiteraard ontbreekt ook dit keer een goed verzorgd dossier niet. Omdat beide scheppers zijn overleden, is een recent interview uiteraard niet mogelijk. Wel wordt er ingegaan op de vroege carrière van Don Lawrence en in mindere mate op die van scenarist Butterworth. Voor de volledige integrale uitgave ging een wereldwijde zoektocht vooraf naar de originele platen. Van de negenhonderdzestig platen werd circa drie kwart teruggevonden. De ontbrekende originele platen scande Uitgeverij L zorgvuldig opnieuw vanaf de oorspronkelijke uitgave in diverse stripbladen.

De oorspronkelijke Nederlandstalige stripreeks van Amsterdam Boek en daarna Oberon telt vijfendertig albums, inclusief de verhalen door Don Lawrence' opvolgers. In deze eerste integraal wordt ook gerefereerd naar de eerdere uitgave van Don Lawrence' Trigië-verhalen die Don Lawrence Collection tussen 2004 en 2008 uitgaf in twaalf luxebanden. In de jaren 1990 kwamen alle Trigië-albums van zijn hand al eens opnieuw uit bij uitgeverij Big Balloon. Speciaal voor die negentiendelige reeks schilderde Lawrence nieuwe covers. Een deel daarvan is nu al gerecupereerd in deze eerste heruitgave. Dat er veel moeite is geleverd om originelen terug te vinden en in te scannen blijkt onder andere uit de verbeterde kleurenkwaliteit.

Dit is opnieuw een goed verzorgde uitgave en hoewel het verhaal en de tekeningen soms wat moeite hebben om de tand des tijds te doorstaan, blijkt opnieuw hoe groot het talent van Don Lawrence was. Inmiddels wachten we nog steeds op een integrale uitgave van zijn Storm-verhalen. We gaan er vanuit dat deze integrale Trigië een goede vingeroefening vormt. Een integrale Storm-uitgave kan namelijk weleens hogere ogen gooien qua verkoop.
DAI HEINEN --- mei 2020