Kapitein Ansjovis 4
ALBUM MET GAGS
Kapitein Ansjovis 4
KLIK
voor andere strips van
Floris De Smedt
KAPITEIN ANSJOVIS 4
Gevierendeeld

Floris De Smedt
Syndikaat | 48 p. | € 8,95 (SC)
Waardige opvolger
Kapitein Ansjovis en zijn entourage beleven hun avonturen in het Waalse Spirou en het Vlaamse Fakkeltjesmagazine. Uiteindelijk sprokkelt het Nederlandse Syndikaat de diverse verhaaltjes samen om er albums van te maken. Gevierendeeld is deel 4 in de reeks en de prettige gestoordheid, het absurde piratenwereldje waarin alles mogelijk is en de rijkdom van de nevenpersonages blijven toch maar weer de sterkste troeven.

Floris De Smedt kan zich ook qua vorm veel permitteren. Hij wisselt strookjesstrips met gags op één pagina en kortverhalen van enkele pagina's moeiteloos af. Ook puzzels op dubbelpagina's kunnen er gerust bij. Er zit geen rode draad doorheen die verhalen. De aanpak gedijt in elk van die vormen. Hoewel we geen nood hebben aan een albumlang verhaal van 48 pagina's bewijst Floris in zijn iets langere kortverhalen dat hij best een intrige kan opzetten met een begin, midden en einde. Het belangrijkste blijft het einddoel: een gulle lach! Nog voor de pointe werken tussenliggende grappen ook op de lachspieren. Een goed voorbeeld is het verhaaltje waarin de kapitein zijn armen verliest en in afwachting van de magische groei van een paar nieuwe armen twee slangen in de plaats van zijn armen krijgt aangehecht. Die slangen komen in opstand en bevelen de kapitein en zijn bemanning naar Slangeneiland te varen omdat ze daar een date hebben met een stel knappe meiden.

De wisselwerking tussen kapitein Ansjovis en zijn scheepsmaatje Louis is de basis voor de meeste humor. Floris laat zich niet afdwalen door zich op andere personages te focussen die zelf andere avonturen beleven, zoals weleens in andere komische reeksen gebeurt. Al de rest is aangever voor situatiehumor waarbij vaak ontdekkingen te land en ter zee, schattenjachten en confrontaties met onbekenden het piratengezelschap in penibele omstandigheden brengt.

Floris' gevoel voor humor ligt eigenlijk in het verlengde van Tom Carbon of Taco Zip, twee hilarische reeksen van Luc Cromheecke, Laurent Letzer en Gert Fritzgerald. Zij presenteerden een soort dwaasheid dat redelijk uniek was in het weekblad Robbedoes en dat moeilijk te imiteren viel. Kapiten Ansjovis is een waardige opvolger.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: