Kamp Poetin 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Kamp Poetin 1
KLIK
voor andere strips van
Anlor


KLIK

voor andere strips van
Aurélien Ducoudray
KAMP POETIN 1
Anlor + Aurélien Ducoudray
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 56 p. | € 19,95 (HC)
Morele limieten overschreden
Kamp Poetin is een Russisch vakantiekamp waar jongeren vanuit heel Rusland naartoe worden gestuurd om zich tijdens de zomer twee weken lang onder te dompelen in allerlei militaire spelletjes. Daar kijken ze met plezier naar uit. De achterliggende gedachte, die er nogal dik opligt, is de jonge snuiters zodanig inspelen op hun vaderlandsliefde dat ze hun mannetje of vrouwtje kunnen staan tegenover de vele vijanden van het machtige Rusland mocht het werkelijk tot een oorlog komen. Indoctrinatie, kortom. Ze leren zelfs kalasjnikovs te gebruiken. Bij diverse proeven kunnen punten verdiend worden en wie de meeste punten verzamelt, kan een ontmoeting met Vladimir Poetin winnen. Hij heeft namelijk een buitenhuis in de buurt. Voor het meisje Katjoesja is het haar tweede deelname. Vorig jaar had ze al gewonnen, maar toen kwam er iets tussen zodat Poetin niet naar het kamp kon komen. De zwaar ontgoochelde Katjoesja wil dit jaar revanche. Met grote verbetenheid voert ze de proeven uit. Haar grootste rivaal is Anton, de zoon van de commandant die Kamp Poetin runt. Anton drukt op alle knoppen om haar te tergen, door haar te confronteren met de Oekraïense nationaliteit van haar opa bijvoorbeeld. Wanneer plots de Krimoorlog uitbreekt, heeft Anton alle jongeren tegen Katjoesja opgezet en is er plots geen sprake meer van een spelletje. De jacht is open...

Na de tweeluiken Moeder Rusland en Te Mooi om Waar te Zijn is dit het derde tweeluik van Anlor, het pseudoniem van Anne-Laire Bizot, en Aurélien Ducoudray. Deze laatste baseerde zich op documentaires van werkelijke zomerkampen in Rusland om Kamp Poetin uit te werken. Het ruige verhaal, passend geïllustreerd door Anlor, leest net zo goed als een moderne variant op Lord of the Flies waarbij de meeste kinderen zichzelf net te ver over hun morele limieten drijven en zich laten (mis)leiden door een op macht beluste natuurlijke leider. Slechts een minimaal groepje biedt weerstand, vooreerst omdat ze niet anders kunnen. Het stadium van de dialoog is al ver overschreden om de gemoederen te bedaren.

Het is vrij zeker dat er in deel 2 bloed zal vloeien en dat er listen nodig zullen zijn om uit de benarde situatie te raken. Dan komen de tactische - en uithoudingsproeven misschien toch nog van pas voor het menselijke wild. Deel 1 is alvast een geweldige opener, spannend verteld en confronterend getekend. Beide auteurs beheersen de magie om je in hun verhaal te zuigen.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2020