Junk 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Junk 1
KLIK
voor andere strips van
Brüno


KLIK
voor andere strips van
Nicolas Pothier
JUNK 1
Terugkeer

Brüno + Nicolas Pothier
Uitgeverij HUM! | 56 p. | € 18,95 (HC)
Luchtige western
Een van de betekenissen van junk is rommel. Op de achterflap wordt de vertaling gegeven van het Engelse woord. Een wijs initiatief omdat almaar meer Engelse termen onze Nederlandse taal binnensluipen. Volgens de betekenis van junk hoeven we in dit album dus geen hoogstaand morele geschiedenis te verwachten.

Junk oogt als een klassiek westernverhaal dat zich afspeelt in de Verenigde Staten rond 1880, maar het heeft bijzondere kantjes. Hank Williams, de leider van een bende overvallers, de Jersey Cowpunchers, brengt zijn zes bendeleden terug samen nadat ze er vijftien jaar geleden mee ophielden en die ondertussen een rustig leven hebben opgebouwd. Hij doet dit onder het mom dat hij op het spoor is gekomen van de schat van de Geconfedereerde Staten van Amerika, de Zuidelijke staten. President Jefferson Davis zou die schat, toendertijd ongeveer 500.000 dollar, stiekem hebben verstopt na de nederlaag tegen de Noordelijke staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, in de hoop daarmee later terug het Zuidelijk verzet te kunnen financieren. De schat is echter nooit boven water gekomen. De zes bendeleden, onder wie een vrouw, allen specialist in een bepaalde materie, zoals het gebruik van dynamiet, zijn uiteenlopende karakters die allemaal een dagje ouder zijn geworden met de daarmee gepaard gaande lichamelijke kwaaltjes. Ze verklaren echter allen een extra centje te kunnen gebruiken. Tijdens de tocht door het Hoge Noorden — niet individueel te paard, maar met een postkoets wegens de ouderdom van bepaalde leden — naar de vermoedelijke vindplaats van de schat, beginnen verschillende leden te ontdekken dat de schat helemaal niet bestaat. Hank heeft het bestaan van de schat verzonnen als een lokmiddel om het weerzien van de bendeleden te kunnen organiseren. Hij wil immers tijdens de zoektocht ontdekken wie vijftien jaar geleden de verrader van de bende was. En dat zullen we ontdekken in het tweede deel, De Afrekening.

De twee albums werden in 2008 en 2010 gepubliceerd bij respectievelijk Milan en Glénat en in 2013 volgde een integrale editie bij Glénat. De vertaling van deel 2 zal bij Uitgeverij HUM! niet lang op zich laten wachten. De typische stijl van tekenaar Brüno (Atar Gull, Tyler Cross) met duidelijk klare lijnen oogt eenvoudig, maar is zeer karaktervol. In enkele trekken kan hij treffend iemands gemoed weergeven, zonder franjes. De inkleuring is sober, maar doeltreffend. Op luchtige wijze worden de typische archetypes uit de klassieke westerns neergezet. Het vrouwelijk bendelid vertoont als ludieke knipoog ook sterke gelijkenissen met Calamity Jane uit het Lucky Luke-verhaal van Morris.

De verschillende scènes en dialogen zijn regelmatig om van te snoepen, met rake menselijke trekjes, cynisch en humoristisch. Het is een verademing om in het overaanbod van harde westerns, met goeden en slechten, het verhaal eens op een luchtige manier getekend te zien, mét clichématige figuren, die ook regelmatig hun vuurwapens gebruiken, maar toch doen glimlachen. Erg van genoten. We kijken uit naar het knallende vervolg.
JAN GOFFIN --- oktober 2020