Jomme 3
COMPLEET VERHAAL
Jomme 3
KLIK
voor andere strips van
Conz
JOMME 3
De Haaienrost

Conz naar Jef Nys
Ballon Comics | 48 p. | € 8,50 (SC)
Gehaaid
Na Griffo en Steven Dupré is het deze keer de beurt aan Conz (Constantijn van Cauwenberge) om Jommeke aan een gedurfde make-over te onderwerpen. Aangezien de auteur een stuk jonger is dan zijn twee collega's, is het niet onlogisch dat hij voor een recenter werk gaat uit de overweldigende Jommke-catalogus (302 albums en still counting!). Hij heeft voor zijn remake het album De Haaienrots uit 1979 gekozen. In dit verhaal probeert een zekere professor Terragoras de wereldheerschappij te veroveren door de mensen via hypnosestralen aan zijn wil te onderwerpen. Om zijn project te doen slagen, heeft hij wel professor Gobelijn moeten ontvoeren en dat kunnen zijn vrienden natuurlijk niet ongestraft laten gebeuren. Terragoras laat zijn onderwaterbasis beschermen door een bende opgefokte haaien die hun bevelen doorkrijgen via een ingenieus zendertje. Gelukkig beschikt Jommeke en zijn gang over de Plastieken Walvis en state-of-the-art duikpakken om alles tot een goed einde te brengen.

Deze nogal creepy plot zou zo uit een James Bond-film kunnen komen, toen die nog niet zo politiek correct moesten zijn. Conz houdt zich in grote lijnen aan het oorspronkelijke opzet, maar legt hier en daar zijn eigen accenten om nog meer vaart in het scenario te krijgen. Van alle nieuwe tekenaars gaat hij wel het verst in zijn persoonlijke interpretatie van de personages en we kunnen ons voorstellen dat zijn creaties op het meeste verzet zullen stuiten bij de diehard Jommeke-fans. Ook wij hadden in eerste instantie de nodige moeite met zijn nogal sprieterige impressie van de originele figuren. Toch vinden we het fijn dat de groep Standaard Uitgeverij auteurs af en toe eens de kans geeft om een klassieke reeks als Jommeke te pimpen.

Dit is weliswaar geen Amoras geworden — waar de auteurs quasi carte blanche kregen om de originele Suske en Wiske-bakens te verzetten — maar een geslaagde aanvulling op een brave familiereeks die ondertussen al heel wat generaties heeft weten te bekoren.
MARIO STABEL --- december 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: