John Tanner 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
John Tanner 1
KLIK
voor andere strips van
Boro Pavlovic


KLIK
voor andere strips van
Christian Perrissin
JOHN TANNER 1
De Gevangene van het Volk van de Grote Meren

Boro Pavlovic + Christian Perrissin
Dark Dragon Books | 88 p. | € 24,95 (HC)
Sterke pionierswestern
Kentucky, 1789. Terwijl de jonge Verenigde Staten langzaam een eigen identiteit zoeken, trekken heel wat van hun bewoners naar de uiterste grenzen in het westen. Hier liggen opportuniteiten tot handel, maar het pioniersleven is niet zonder gevaar. Hoewel de indianen handel drijven met de kolonisten, is er ook veel wantrouwen naar de territoriumdrang van de indringers. Af en toe gaat dit gepaard met wreedheden. Zo vergaat het ook John Tanner, een jongen die opgroeit in een gezin dat zijn geluk beproeft aan de Grote Rivieren. Op een dag wordt John Tanner ontvoerd door Ojibwe-indianen. Manitugeezik en zijn oudste zoon nemen het blanke kind mee naar hun dorp, ver weg van Johns familie. Hij zal de plaats innemen van een van Manitugeeziks zonen die onlangs gestorven is. John gaat voortaan door het leven als Shaw-Shaw a Benase. Het leven lacht hem allerminst toe. Manitugeezik kijkt neer op het kind en schuwt daarbij geen bruut geweld. Ook voor de rest van de stam blijft John een blanke. Nee, het leven gaat echt niet over rozen...

Western is een breed begrip. Veel lezers denken hierbij aan de klassieke cowboy- en indiaanpremisse genre Blueberry, Jerry Spring of zelfs recenter... Undertaker. We zitten dan vaak aan het einde van de negentiende eeuw. John Tanner speelt zich honderd jaar eerder af en de situatie in het westen is dan ook helemaal anders. Indianen zijn nog geen zwakke derderangsfiguren, en hoewel hun manier van leven meer en meer invloed begint te ondervinden van de blanke pioniers, vormen ze nog steeds een niet te onderschatten partij die bij momenten hard kan uithalen. Qua sfeersetting bevindt deze John Tanner zich eerder in de buurt van een jonge Buddy Longway.

Het verhaal heeft alle ingrediënten om meeslepend te zijn en de lezer vanaf pagina 1 mee te nemen in een groots en hard avontuur. Dit is de verdienste van scenarist Christian Perrissin. Met De Jonge Jaren van Roodbaard en El Niño geen onbekende in de stripwereld. Tekenaar van dienst is Boro Pavlovic. Eveneens bekend van El Niño. Pavlovic staat garant voor mooi realistisch tekenwerk en de nodige dynamiek. Beide auteurs voelen elkaar perfect aan en leveren ons een sterke pionierswestern af. Laat deel 2 maar komen.
JACKY CORNELIS --- mei 2020