Een Diepgaand Onderzoek van Inspecteur Bayard 3
COMPLEET VERHAAL
Een Diepgaand Onderzoek van Inspecteur Bayard 3
KLIK
voor andere strips van
Olivier Schwartz
EEN DIEPGAAND ONDERZOEK VAN INSPECTEUR BAYARD 4
Lili, Grisbi en de Rest

Olivier Schwartz + Jean-Louis Fonteneau
Uitgeverij HUM! | 48 p. | € 17,95 (HC met gratis magazine voor eerste bestellers)
Vintage leesvertier met modernere aanpak
Inspecteur Bayard wil eigenlijk een weekje vakantie nemen om zijn op bezoek komende nichtje Lili Parijs te laten zien. Het drukke kind wil hem echter assisteren bij zijn speurwerk: jagen op spionnen, dieven en oplichters. Da's uitgesloten, maar razendsnel gooit inspecteur Galurin roet in het eten door hem in te schakelen bij een "museumzaak" waarbij tientallen schilderijen verdwijnen zonder één enkele aanwijzing. Bayard rijdt in zijn stijlvolle Bayardmobile, een sportkarretje uit de fifties, naar het museum om ter plaatse onderzoek te voeren. Van de lezer wordt verlangd dat hij of zij meezoekt naar hints en oplossingen. Op verschillende pagina's krijg je een vraag of een uitdaging voorgeschoteld om te weten of je er wel zelf je hoofd bijhoudt. Door het album telkens om te draaien kan je de verklaring van Bayard op die pagina lezen. Na een achtervolging komt Bayard in contact met Sheila en Leon van Schurkenstein, "de slimste boeven van 't land". Zo stellen ze zichzelf in een rare, maar wel aanstekelijk grappige manier voor terwijl ze een liedje zingen en uitbundig dansen. Dan zijn we nog hiet halfweg dit geweldig amusante, goed opgebouwde, van originele vondsten voorziene, zwierig getekende en vertelde album. Wat een superidee van Uitgeverij HUM! om dit te vertalen!

Tekenaar Olivier Schwartz kennen we van drie Robbedoes-verhalen, het album Gringos Locos en de detectivereeks Atom Agency, alle op scenario van Yann. Zijn tekenstijl leunt héél dicht aan bij die van Yves Chaland en daar zijn ook wel fans voor te vinden. Het teken- en vertelplezier spat van de pagina's af. De pagina's stralen vintage leesvertier uit de hoogdagen van de stripweekbladen uit, maar tegelijk beheerst Schwartz de truken van een toen modernere aanpak met leukere perspectieven, close-ups en beeldregie. Wij werden hier heel vrolijk van.

Inspecteur Bayard startte als een reeks kortverhalen op scenario van Jean-Claude Cabaneau, Dieter en Jean-Louis Fonteneau waarbij lezers mee op zoek moesten gaan naar de dader van een misdaad. Op de laatste pagina werd dan de schuldige ontmaskerd. Deze kortverhalen bundelde uitgeverij Bayard Éditions vanaf 1993 in de eerste drie delen. Vanaf deel 4 lieten Schwartz en Fonteneau hun inspecteur langere avonturen beleven. Tot 2010 kwamen achttien albums uit en drie geïllustreerde leesverhalen. Tussen 2015 en 2017 gaf Milan de complete reeks opnieuw uit in vier integralen met dossiers en onuitgegeven kortverhalen. Uitgeverij HUM! start nu met deel 4 in de reeks, dus het eerste lange avontuur. Dat nummer hebben we er in onze albumoverzichten zelf aan gegeven, want het staat nergens vermeld op of in het album om het voor kopers niet te ingewikkeld te maken, maar wij zijn veeleisender voor onze lezers.

Onder de reeksnaam Inspecteur Sleutels liep de reeks ook een tijdje in Suske en Wiske Weekblad. In oktober wordt een tweede album verwacht, het oorspronkelijke deel 5. De eerste drie delen met kortverhalen volgen later pas in vertaling. Uitgeverij HUM! wil de albums van deze geestige jeugdreeks uitgeven tegen een tempo van twee of drie albums per jaar. Speciaal voor de lancering krijgen kopers van het album er een gratis softcovermagazine bij met daarin vijf kortverhalen van Inspecteur Bayard. Maar dat magazine werd aan stripspeciaalzaken verstrekt naargelang het aantal vooruitbestellingen. Stripwinkels ontvingen enkel dat aantal, geen enkel extra exemplaar. Die oproep was een succes. Het album mét de bijlage is inmiddels zo goed als uitverkocht bij de uitgeverij, dus blijft enkel de voorraad in winkels over. We hebben nog wel een extra oplage te goed omdat een deel van de oplage krassen op de cover vertoonde en de drukker voor vervanging moet zorgen.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2020