ALBUM MET KORTVERHALEN
KLIK
voor andere strips van
Phaedra Derhore
GRAPH-IK
Phaedra Derhore / Lisanne Leemans / Yi Xuan Chan / Felix Tallon / Margot De Pessemier / Jasmine Maes / Jochem Apers / Lorelei Cordemans / Seren Teke / Marthe Pieron onder redactie van Phaedra Derhore
Oogachtend | 176 p. | € 19,99 (SC)
Liefde
Deze bundeling met kortverhalen vloeide voort uit een intitiatief van de Leuvense organisatie Artforum die zich inzet voor jongeren. Phaedra Derhore liet zich in 2018 opmerken dankzij haar opgemerkte one-shot Doorsnee en mocht in 2019 negen jongeren tussen zestien en achtentwintig jaar acht maanden lang begeleiden om hen zelf een kortstrip te laten schrijven en tekenen. Daarin legden ze hun eigen persoonlijkheid, hun grafische ik, weet je wel?

Eigen aan de verschillende leeftijden, talenten, mogelijkheden, invloeden en achtergronden, levert dat een wisselvallig en ook gevarieerd staalkaartje op van verhalen en tekenstijlen die uiting geven aan een unieke vertelling, van een weird gameverhaal over katten en oorzaken voor procrastinatie tot opa helpen. De tekenstijlen putten uit manga-invloeden, superheldenverhalen, kindertekeningen en veel persoonlijkere keuzes. Er werd gekrabbeld met kleurpotloden of stiften, geschilderd met aquarel of geëxperimenteerd met digitale toepassingen.

Het meest opgetogen zijn we over het verhaal van de Maleisische Yi Xuan Chan die over haar eigen migratie naar België vertelt via de gevoelens en gedachten van een Aziatisch meisje dat in een voor haar nieuw land is aangekomen. De worsteling over wie of wat ze precies is, priemt prominent door. In haar zoektocht naar antwoorden en het vinden van nieuwe vrienden is muziek gelukkig een bindende factor, en dan zwijgen we nog over haar openbaring bij de Kuifje-raket. Yi Xuan Chan is amper zeventien jaar en ze heeft een verhaal dat gerust kan leiden naar een album van langere adem. In haar dankwoordje zal ze dan beslist Phaedra Derhore eren.

We durven te vermoeden dat Derhore haar pupillen in de eerste plaats alle vrijheid wou geven en vooral op striptaalgebied haar kennis en ervaringen deelde. De grootste waarheid deelt ze in het inleidende stripje dat ze zelf tekende: "Beste lezer, geniet van dit boek, het is met veel liefde gemaakt."
DAVID STEENHUYSE --- februari 2020