Govert Suurbier integraal 1
DEEL 1 VAN INTEGRALE REEKS IN TWEE DELEN
Govert Suurbier integraal 1
KLIK
voor andere strips van
Laurent Verron


KLIK
voor andere strips van
Yann
GOVERT SUURBIER integraal 1
1. Papoea's - 2. Pigalle - 3. Eskimo - 4. Adolf

Laurent Verron + Yann
Le Lombard | 200 p. | € 39,95 (HC)
Koeterwaals en potjeslatijn
"In dit album lees je dingen die authentiek lijken, maar volkomen van de pot gerukt zijn, terwijl andere dingen pure verzinsels lijken, maar wel degelijk waar zijn of op zijn minst een kern van waarheid hebben", laat Yann, de schrijver van de avonturen van Govert Suurbier optekenen in het begeleidend dossier van deze integraal. En inderdaad, net die "kern van waarheid" is een van de verleidelijke eigenschappen van deze reeks.

In de jaren 1990 werd deze reeks gelanceerd in een sterk veranderende markt. De focus verschoof van publicaties in tijdschriften naar albums, en Le Lombard kon wat vers bloed gebruiken in haar stal. Enter Yann en Laurent Verron. En Govert Suurbier.

Geïnspireerd door de avonturen van missionarissen creëren ze een figuur larger than life: een woeste, bonkige en vloekende herder in de jaren 1930, die om zijn schapen te beschermen niet vies is van een wolventrucje of twee. Govert Suurbier draagt dan wel een soutane, helemaal zuiver in de leer is hij niet. Als contrast wordt hij opgezadeld met Reinier Kneppelhout, een tot de heer bekeerde oorlogspiloot die in tegenstelling tot Govert wel steeds naar het verhevene en het goddelijke zoekt.

Wie door deze beschrijving verwacht dat de avonturen zeer christelijk, vroom en belerend zouden zijn, komt echter bedrogen uit. Govert Suurbier is een schelm in de traditie van Tijl Uilenspiegel, de brave soldaat Svejk en Robert en Bertrand. De Kerk stuurt hem naar alle plekken van de wereld, maar de problemen vinden hem vanzelf. Gewapend met een arsenaal aan onorthodoxe vloeken, zijn vuisten en een onwrikbaar moreel kompas slaat hij er zich steeds doorheen.

Uitermate amusant om lezen, al was het maar om het potjeslatijn en het koeterwaals (let vooral op de voetnoten waarin de auteurs de lezer een gebrek aan kennis verwijten). De tekeningen zijn een waar plezier voor het oog. Opbouw, inkleuring, lijnvoering, alles valt samen. Het tekenplezier spat van de pagina's. Ook de eerder aangehaalde historische halve en hele waarheden zijn krenten in de pap. Er blijkt meer waar te zijn van de lotgenoten van deze olijke relschoppers dan je voor het eerst zou willen geloven. Wie na het lezen van een avontuur enkele van de personages door de zoekmachines haalt, komt voor ware verrassingen te staan.

Voor wie enkel nog wat beduimelde tweedehandsexemplaren van deze reeks in de kast heeft staan is deze integraal een godsgeschenk. Mooi uitgegeven, met een dossier vooraan, bundelt deze de vier eerste albums. Voor wie ze nog niet kende, is dit een prachtige ingeleide in een van de reeksen die we als onmisbaar durven bestempelen. Alleen met de goudopdruk op de rug liep er iets verkeerd waardoor Goverts zware wenkbrauwen ter hoogte van zijn neus oplichten.
WIM DE TROYER --- september 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: