Gipsy integraal 1-2
COMPLETE REEKS IN TWEE INTEGRALEN MET BONUSPAGINA'S EN STAANDER

OOK TE KOOP ALS PAKKET MET EX LIBRIS TEGEN 69,95 EURO
Gipsy integraal 1-2
KLIK
voor andere strips van
Enrico Marini


KLIK
voor andere strips van
Thierry Smolderen
GIPSY integraal 1-2
1: 1. De Zwerver van de C3C - 2. Vlammen in Siberië - 3. De Dag van de Tsaar
2: 4. De Zwarte Ogen - 5. De Witte Vleugel - 6. De Aztekenlach

Enrico Marini + Thierry Smolderen
Dark Dragon Books | 192 p. | € 34,95 (HC)
Archie Cash revisited
En plots vroegen we ons af hoe het eigenlijk is met The Chippendales. In de jaren 1990 lieten deze strippende kleerkasten miljoenen dames gillen, lillen en trillen. Wat glimmende babyolie, een staalharde sixpack en een gladgeschoren reet, meer was er toen niet nodig om hele zalen week te maken. In die tijd verscheen ook de B-strip Gipsy. Een afgetraind steroïde driehoekje die met machopraatjes en knallende vuisten het mooie weer maakte en waar elke vrouw spontaan haar opgepompte borsten voor ontblootte. Gipsy leek ons een strip te zijn die genadeloos zou verzwolgen worden door de veranderende tijdsgeest. Tot vandaag.

Uit het niets verscheen er na dik vijfentwintig jaar een dubbele integrale versie van Gipsy. Dat is natuurlijk volledig op het conto te schrijven van tekenaar Enrico Marini die sindsdien een van de absolute grootheden van de negende kunst is geworden. De vraag van één miljoen is of de reeks ook vandaag nog overeind staat.

De eerste integrale heeft alleszins een geweldig uitgangspunt. Begin eenenwtintigste eeuw kreunt de aarde onder de vele gaten in de ozonlaag. Alle vliegverkeer wordt verboden. Een gigantische autosnelweg, de C3C, verbindt Amerika via Europa met China. Het knooppunt ligt in de Siberische stad Zigansk. Maar een ijskoude winter verstoort er elke doortocht. Bovendien is de streek woelig door allerhande revolutionaire groepen. In dit wespennest probeert de grofgebekte zigeuner Tsagoï met zijn monstertruck een lading wapens te transporteren naar Zigansk. Aan boord is zijn tienerzus Oblivia die hij jarenlang een elitaire opvoeding kon betalen in Zwitserland. Maar nu het geld op is, hokt ze samen met haar broer. Twee uitersten in een wrede, kille wereld. Het coherente verhaal van scenarist Thierry Smolderen is een aardige B-strip geworden, typisch voor de beginjaren 1990. Enkel de afhandeling rond de erfgename van transportgigant Selmer kon wat meer diepgang gebruiken. Al bij al een mooi drieluik waarin Marini nog dweepte met de euromanga. En toch schemerde er toen al wat van De Schorpioen door. Zo heet de vrachtwagen van de wulpse collegatrucker Scorpio en de dikke trucker Selmer kon zo de Huzaar zijn uit De Schorpioen.

Alles stond klaar om met een nieuw drieluik en een ontluikende tekenaar alsnog de annalen van de eeuwigheid te betreden. Maar om god weet welke reden verlegde scenarist Smolderen het geweer van schouder. Het vierde deel, De Zwarte Ogen, veranderde totaal van setting. Weg waren de Siberische koude en haar intriges. Op het toneel kwamen nu de twee zigeunervrienden van Gipsy, Mirno en Milena. Het verhaal speelt zich nu af in Duitsland waar de Mannschaft straks de WK-finale speelt tegen Frankrijk. Het resultaat leest vandaag als een goedkope persiflage op Bad Boys en ander soortgelijke Hollywoodgedoe uit die tijd. Koldereske actie die vandaag ronduit belachelijk overkomt. Marini van zijn kant ontpopt zich echter helemaal. Zijn Mirno en Milena zijn grafische doorslagjes van de hoofdpersonages uit De Aasgieren. Helaas laat hij zich op sommige pagina's te veel meeslepen in de carnavalsfeer en verliest zich in een teveel aan matige karikaturen. Zo herken je hem en zijn scenarist als Italiaans en Duits voetbalsupporter in de supportersbus. Ook collegastriptekenaar Felix Meynet — de Franse penaltyheld naast luitenant Blueberry — en zijn stripheldin Mirabelle uit Dubbel M., duiken op in het album. Gelukkig keert het tij in De Witte Vleugel waar de reeks wel een mooi evenwicht krijgt. Het laatste deel, De Aztekenlach, waarin Gipsy al in Mexico rondrijdt, is ook vandaag nog een prima avonturenstrip. Maar dan was het welletjes voor Marini. De speeltijd was gedaan en het was tijd voor grote successen met De Aasgieren, Ster van de Woestijn, De Schorpioen en andere Batmannen. Het doek viel over de reeks. Terecht.

Gipsy had alles om de Archie Cash van de jaren 1990 te worden. Het verder ontluiken van het talent van Marini zorgde voor een vroegtijdig einde van de avonturen van de zigeunertrucker. Het leverde twee mooie, kwalitatiever gedrukte integralen met vele bonuspagina's op die elk hun eigen tekenstijl en tekstkleur hebben. Een leuke herinnering.
WOUTER PORTEMAN --- januari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: