Gilles de Geus integraal 1
DEEL 1 VAN INTEGRALE REEKS
IN DRIE DELEN
Gilles de Geus integraal 1
KLIK
voor andere strips van
Hanco Kolk


KLIK
voor andere strips van
Peter de Wit
GILLES DE GEUS integraal 1
Hanco Kolk + Peter de Wit / Hanco Kolk
Matsuoka | 256 p. | € 34,99 (HC)
Grinniken en gnuiven
Toegegeven, we waren een Gilles de Geus-maagd! In een ver verleden hebben we ooit wel eens een ongelezen exemplaar cadeau gegeven aan een maat die zijn zoontje ook Gilles had genoemd, maar die wist me later alleen te vertellen dat hij hoopte dat zijn spruit niet zo'n nitwit werd als onze protagonist. Aangemoedigd door de veelal positieve commentaren, haalden we dan toch maar deze eerste integraal in huis en we hebben nog geen seconde spijt gehad dat we door dit fijne album onze Gilliaanse maagdelijkheid kwijtgespeeld zijn!

Eerst krijg je een uitgebreid, nogal druk gelay-out, maar vlotlezend dossier van stripkenner Ronald Grossey voor de kiezen. Hier vertelt hij uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van Gilles de Geus, in het begin nog een eenmansproject van Hanco Kolk, later uitgebreid met scenarist Peter de Wit en inkleurster Wilma Leenders. Bij andere achtergronddossiers lagen we al strijk bij het lezen over de funny redactionele avonturen bij het stripblad Spirou, maar de beginjaren van Eppo lijken daar niet voor onder te moeten doen. Wat een bende!

In de eerste verhaaltjes (ooit nog door Silvester gebundeld in het nulnummer De Struikrover) zien we dat Kolk nog wat zoekende is. Er zijn heel wat leuke gags, maar de slapstick loopt de coherentie nogal eens voor de voeten, zeker als de verhalen wat langer worden. De inbreng van Peter de Wit mag dan ook niet onderschat worden. Hij gooit al snel wat ballast overboord en maakt van onze Gilles een echte geus*. Door er links en rechts wat historische feitjes in te mixen, krijgen de avonturen net dat extra laagje vernis en wordt de houdbaarheidsdatum aanzienlijk verlengd. In de twee andere albums uit deze integrale, De Spaanse Furie en Storm over Dubbeldam, zien we de kwaliteit van de verhalen zienderogen stijgen en zaten we constant met een brede grijns op de lippen. In de loop van de jaren werd door die mengeling van een semi-historische waarheid en een flinke dosis grappen de reeks ook wel met Asterix vergeleken, al kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat er toch een verschil is tussen Nederlandse en Franco-Belgische humor.

Kenners hebben ondergetekende al gemeld dat het niveau van de albums nog de hoogte ingaat, dus we kijken nu al reikhalzend uit naar de twee volgende delen. Kolk heeft trouwens drie nieuwe covers getekend voor deze integralen die naast elkaar een doorlopend eillustratie vormen. Alleen al om die reden verdienen ze een plaatsje in je boekenkast.

Benieuwd of de reeks door deze publicatie nog andere maagdelijke zieltjes weet te winnen. Een crowdfundingactie van enkel jaren geleden om een nieuw album te financieren, haalde jammer genoeg niet de broodnodige fondsen, dus de kans is groot dat dit echt wel de definitieve en complete editie is geworden.

* Voor de lezers die niet zo vertrouwd zijn met de Nederlandse geschiedenis: dit heeft niets met een Brusselse biersoort te maken, maar des te meer met de benaming van de strijders die tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) de Spaanse bezetter het leven zuur probeerden te maken.
MARIO STABEL --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: