De Gestolen Triskel
COMPLEET VERHAAL
De Gestolen Triskel
KLIK
voor andere strips van
Miguelanxo Prado
DE GESTOLEN TRISKEL
Miguelanxo Prado
Concerto Books | 104 p. | € 24,99 (HC)
Uitlezen in één ruk
Tijdens het lezen van De Gestolen Triskel ontsproot de vraag: "Wat is een goede strip?" Een beeldverhaal waarvan het scenario en de tekeningen evenwaardig zijn of mag het tekenwerk het scenario overstijgen. Een zwak verhaal wordt zelden gered door de tekeningen, maar toch kan het gebeuren. En wat als het scenario het tekenwerk overstijgt?

Aanvankelijk was er weinig aan de hand. Een vrij doordeweekse aanvang waar Miguelanxo Prado zijn tekenwerk onmiddellijk in de verf zet. Naargelang het fantasy-avontuur echter vorderde, werden we als lezer dieper en dieper in het verhaal gezogen en leken we de tekeningen bijna te vergeten. De spanning die wordt opgebouwd, zorgt ervoor dat je het verhaal in één ruk uitleest.

Een student vindt enkele oude aantekeningen over een magische wereld. Ooit blijkt de wereld naast de mensen ook bevolkt te zijn geweest door magische wezens. Ontevreden over de manier waarop de mensheid leefde, ontstonden er twee kampen bij die magische wezens, de Duivels en de Puren. Om een escalatie van hun dispuut te voorkomen, gaan ze een verbond aan waarbij ze in een diepe magische slaap terechtkomen in de hoop pas wakker te worden als de mensen verdwenen zijn. Toch worden een aantal van die magische wezens vroeger wakker dan verwacht. De triskel waarop de plaatsen aangeduid zijn waar de andere wezens begraven zijn, blijkt echter gestolen te zijn. Heel wat partijen zijn op zoek naar die triskel.

De lettering is een afleiding. Wanneer de magische wezens in hun echte gedaante het woord nemen, zijn de dialogen geletterd met een gotisch aandoend lettertype. Het heeft wat gewenning nodig en leest niet altijd even makkelijk, maar laat je daardoor zeker niet afschrikken, want dit leest als een sneltrein. Prado zorgt er bovendien op tijd en stond voor dat er tekstloze rustpauzes ingelast worden, waardoor de lezer zich opnieuw bewust wordt van zijn prachtige tekeningen.

De Gestolen Triskel zal zeker een tijdje bij de lezer blijven nazinderen. Wars van het fantasygegeven weet Prado ons enkele wijze levenslessen mee te geven. Dit is alvast een strip die in december in overweging zal genomen worden bij de eindafrekening van het stripjaar 2020.

PETER ROTTHIER --- januari 2020