Een Engelsman in mijn Boom
COMPLEET VERHAAL
Een Engelsman in mijn Boom
 
EEN ENGELSMAN IN MIJN BOOM
Mahi Grand + Olivia Burton
Scratch Books | 224 p. | € 29,90 (HC)
Lichte waanzin en humor
Het zal je vader maar geweest zijn. Olivia Burton probeerde zo anoniem mogelijk aanwezig te zijn op de begrafenis van haar vader. Hij was een mooiprater, altijd afwezig, maar wel haar vader. Ondanks het feit dat hij haar en haar moeder gewoon liet stikken, moest ze hier zijn. Zijn collega's, en alle andere aanwezigen op het kerkhof, hadden een heel ander beeld van Daniel Burton. Hij was hun held. De man. Volgens hun lofredes verdiende hij minimaal een standbeeld. Een verbouwereerde Olivia dacht er het hare van. Was dit ook haar vader? Op de obligate rouwdrink hoorde ze dat een van zijn favoriete anekdotes waar was. Sir Richard Francis Burton is blijkbaar toch haar betovergrootvader. De schuchtere lerares Frans is helemaal van haar melk. Was zij familie van de ontdekkingsreiziger die de mythische bron van de Nijl vond? De man die als eerste niet-moslim in Mekka binnenraakte? De ultieme non-conformist die de Kama Sutra en de sprookjes van Duizend-en-een-Nacht ongegeneerd vertaalde en uitgaf in het Engels? Olivia besluit uit haar cocon te komen en letterlijk in de voetsporen van haar illustere voorvader te treden. Ze vertrekt naar de bronnen van de Nijl!

De plot van Een Engelsman in mijn Boom is nauwelijks verzonnen. De dramaturge Olivia Burton verdiepte zich na de dood van haar vader helemaal in in het leven van de ontdekkingsreiziger. Vier jaar lang herbeleefde ze zijn woelige leven aan de hand van gesprekken met historici, documenten en reisverslagen. Onder de straffe vleugels van haar betovergrootvader ontdekte ze uiteindelijk zichzelf. Deze dubbele reis wordt hier nu met een knuffelbare waanzin verteld in deze autobiografie. Enerzijds zie je Olivia ontpoppen. Anderzijds zit je op de eerste rij van een geweldige geschiedenistrip van deze wat vergeten victoriaanse held.

Tekenaar Mahi Grand brengt de verschillende lagen van dit tedere en grappige avonturenverhaal helder in beeld. De reisverhalen brengt hij als wijdse, avontuurlijke droomplaatjes in beeld. De innerlijke reis van de wat grijze Olivia is daarentegen ingetogen en mooi gekadreerd. Maar hoe meer beide Burtons in elkaar opgaan, hoe knapper deze strip wordt. Kleuren beginnen in elkaar te lopen. Teksten worden één. Ook het spookbeeld van Richard Burton duikt meer en meer op als een maffe reisleider met een uitgesproken mening. Als beiden uiteindelijk met elkaar beginnen te praten, als Britse vader en Franse dochter, spatten de vonken er echt vanaf. Dit is tof. Dit is fijntjes. Dit is vooral echt genieten.

Een Engelsman in mijn Boom is een unieke combinatie van historische feiten, fictie en Britse humor. Het ideale fake news in deze polariserende tijd.
WOUTER PORTEMAN --- juni 2020