Elsje 9
STROOKJESSTRIPS
Elsje 9
KLIK
voor andere strips van
Gerben Valkema

KLIK

voor andere strips van
Eric Hercules
ELSJE 9
Yolo

Gerben Valkema + Eric Hercules
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC)
Vroeg- en eigenwijs
Het is alweer van 2016 geleden dat we nog eens een album van Elsje hebben besproken. We hebben het al meermaals gezegd: albums met strookjesstrips of gags laten zich voor ons wat minder goed lenen voor het schrijven van een bespreking. Over kleur en smaak valt nu eenmaal niet te twisten, maar dat geldt in even grote mate voor gevoel voor humor. Bovendien dachten we intussen al wel alle denkbare complimenten aan het adres van Gerben Valkema en Eric Hercules overgemaakt te hebben.

De tekenstijl van de boy wonder van de Franco-Belgische traditie blijft aanstekelijk zwierig, met veel extra aandacht voor de juiste expressies, lichaamshoudingen en het betere komische acteerwerk. Het oogt allemaal zo spontaan en juist. Andere tekenaars zouden er keihard op zwoegen en dan nog falen. Bij Valkema lijkt het allemaal vanzelf te komen, al is hij zelf de eerste die ons daarin zal tegenspreken.

Ook de beschaafde venijnigheid van Hercules via het meisje Elsje blijft smullen geblazen. Elsje maakt zich stilaan op om naar de middelbare school te gaan, al is ze nu al vroegwijs... en eigenwijs! Maatschappelijke en culturele fenomenen met een zekere actualiteitsgebonden perspectief wisselt Hercules af met afleveringen van Elsje in vroegere tijden, zonder verdere verklaring. In dit album zien we haar met name vaak terug in de prehistorie, waar net zo goed modernere thema's aan bod komen.

Vlaamse lezers hoeven zich niet achtergesteld te voelen, want in de meeste gevallen zijn de thematiekjes universeel. Als de satire je als lezer ontgaat, zijn er nog altijd de pointes van elke grap. Soms passen strookjes als overgang naar een volgende grap die dan weer een onderdeel zijn van een reeks grappen over eenzelfde thema. GaitJans deelname aan Junior Boer Zoekt Meisje bijvoorbeeld of een reeks over Uber en drones.

Wijzelf lezen Elsje voornamelijk in het stripblad Eppo, maar in de albums staan er ook strookjes uit de regionale, Nederlandse kranten waarin de stripreeks wordt voorgepubliceerd. Die kennen wij dan weer niet. Doe er je voordeel mee.
DAVID STEENHUYSE --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: