Eldorado
COMPLEET VERHAAL
Eldorado
KLIK
voor andere strips van
Daùien Cuvillier


KLIK
voor andere strips van
xxx
ELDORADO
Damien Cuvillier + Damien Cuvillier / Hélène Ferrarini
Daedalus | 176 p. | € 29,95 (HC)
Een gouden boekje
En plots word je wakker, Marcello... Een knoert van een kater... Je herkent de omgeving niet en de mannen die om je heen staan, gunnen je alleen een meewarige grijns. Het schip waar je ongewild op terecht gekomen bent, voert je naar Latijns-Amerika om mee te werken aan een prestigieuze onderneming: het graven van een immens kanaal. Nu, je bent niet altijd de gemakkelijkste geweest en door je groot onrechtvaardigheidsgevoel bracht je jezelf en je naaste omgeving vaak in de problemen. Maar je liefde voor Louisa... die was onvoorwaardelijk, al zag je toekomstige schoonfamilie dat helemaal anders. Toch blijf je je geliefde brieven schrijven, Marcello, tegen beter weten in. Ooit hoop je haar terug te zien. Ooit...

En hoe is het met jou, Barbara? Je zit nu al jaren verzand in een liefdeloos huwelijk. De situatie is er de laatste weken niet beter op geworden, nu je man je meegesleurd heeft naar Latijns-Amerika. Zijn dagen zijn goed gevuld als een van de projectleiders die het graven van het kanaal in goede banen moet leiden. Maar jij? Jij verveelt je stierlijk en je voelt je allesbehalve op je gemak zo midden in de jungle. Als je door een gelukkig toeval een liefdesbrief van ene Marcello in handen krijgt, maakt je hart een sprongetje, ook al weet je dat zijn lieve woordjes niet voor jou bestemd zijn.

Marcello en Barbara... twee gekwelde zielen in een vreemd land. Barbara en Marcello... twee mensen die hunkeren naar een verloren liefde. Marcello en Barbara, Barbara en Marcello...

Dit officiële stripdebuut van journaliste Hélène Ferrarini is er eentje om u tegen te zetten. Samen met co-scenarist en tekenaar Damien Cuvillier heeft ze namelijk een zeer intense kroniek op ons losgelaten. Door het verhaal in een niet nader omschreven setting te situeren (al lijken er wel parallellen met de ontstaansgeschiedenis van het Panamakanaal te zijn), kunnen de beide protagonisten met alle aandacht lopen. Geleidelijk word je zo meegesleurd in de eentonige, maar tegelijk ook intrigerende levens van de hoofdpersonages. Deze Eldorado moet het daarnaast ook vaak hebben van de veelzeggende visuele stiltes. Cuvillier schuift regelmatig de tekstballonnen opzij en laat zo de tekeningen voor zich spreken alsof hij wil zeggen dat woorden er op een gegeven moment niet meer toe doen.

Leg dit verhaal in handen van een betrokken regisseur en je krijgt een HBO-waardige tv-reeks die je een garantie biedt op een krop in de keel. Voorlopig doen we het maar al te graag met dit stripalbum waarvan we nu al kunnen zeggen dat het hoog in ons 2020-eindejaarslijstje zal belanden. En we zijn nog maar in januari!
MARIO STABEL --- januari 2020