Drieman
COMPLEET VERHAAL
Drieman
KLIK
voor andere strips van
Wide Vercnocke
DRIEMAN
Wide Vercnocke
Bries | 120 p. | € 27,00 (HC)
Introspectie
"Ik zou iedere stap koesteren, ieder detail willen weten, elk woord en iedere herinnering die hij had, willen horen, maar toen was ik nog te jong om ons verleden weg te stoppen, te jong om mijn vader te herkennen als een man en zijn verhaal te waarderen”, schrijft Bruce Springsteen in zijn autobiografie Born to Run. Terwijl hij zoals elke twintigjarige niet snel genoeg het ouderlijk huis kon verlaten, gaat hij later toch op zoek naar zijn roots, is hij benieuwd naar de kleine anekdotes over zijn ouders en grootouders en speurt hij rusteloos naar gelijkenissen met zijn eigen persoonlijkheid. Blood is nu eenmaal thicker than water, daar komt iedereen op een zeker moment wel achter.

Voor dertiger Wide Vercnocke was enkele jaren geleden het moment ook aangebroken om eens in zijn familiegeschiedenis te duiken. Samen met vader Bout probeert hij te achterhalen wat de drijfveren van opa Ferdinand waren. Die had tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk geen onbesproken rol, aangezien hij in zijn gedichten nogal pro-Duitse gevoelens etaleerde. De confrontatie van drie generaties Vercnockes leidt niet tot een allesomvattend antwoord of een boek dat netjes een tijdperk afsluit. Vader en zoon blijven met de nodige vragen zitten en beseffen heel geleidelijk dat ze niet alleen een kind van hun eigen tijd zijn, maar elk ook een voorlopig eindproduct van een stamboom met diepe wortels en enkele dorre zijtakken.

Grafisch kiest Vercnocke weer voor de geheel eigen stijl waarmee we al konden kennismaken in Narwal en Wildvlees. Door de verschillende generaties ook visueel met elkaar te vermengen, maakt hij er een drie-eenheid van die onlosmakelijk met elkaar verbonden is én blijft. De auteur speelt met metaforen: de treinrit, de kapper,... allemaal wijzen ze in de richting van een queeste zonder einde.

Drieman is zo'n boek dat je op een tiental minuutjes kan uitlezen, maar dan ga je wel voorbij aan de intrinsieke schoonheid van het geheel. Neem er dus je tijd voor, read it slow en pak het na enkel dagen eens opnieuw vast. Dan pas krijg je de uitnodiging om zelf eens in de spiegel te kijken en na te gaan waar die verbeten trek rond je mondhoeken toch vandaan komt...
MARIO STABEL --- maart 2020