Dragman
COMPLEET VERHAAL
Dragman
 
DRAGMAN
Steven Appleby
Podium | 336 p. | € 29,99 (HC)
De kleren maken de superman
Tudududududududududududududu DRAGMAN!!! Als August Crimp na al die tijd eindelijk toegeeft aan zijn onvervuld verlangen en vrouwenkleren aantrekt, blijkt dat hij plots over superkrachten beschikt. Samen met Dog Girl trekt hij/zij er regelmatig op uit om mensen uit penibele situaties te redden. Wanneer hij vrouwlief Mary ontmoet — die een hartsgrondige hekel heeft aan superhelden — hangt hij zijn nylons aan de wilgen en kiest hij opnieuw voor een voorspelbaar leven in het verborgene. Maar al snel zal blijken dat het bloed vliedt waar het niet gaan kan, zeker als er een obscure firma is die de zielen aan mensen probeert te ontfutselen in ruil voor een aanzienlijk geldbedrag.

Deze Dragman is een strip die je op verschillende manieren kan lezen. Ten eerste is het gewoon een album dat regelmatig over-the-top-gaat, maar tegelijk ook een hoge amusementswaarde biedt met heel wat losse avonturen, heldendaadjes en cliffhangers. Daarnaast kan je de strip ook opvatten als een hilarische persiflage op een superheldenuniversum dat al decennia gekenmerkt wordt door een machismo zonder weerga, de occasionele uitzondering niet te na gesproken. De superheldenclub, waar Dragman vergeefs voor solliciteert, kan je bijvoorbeeld in deze optiek bekijken. Tenslotte kun je het album ook beschouwen als een allegorie voor de problematiek van de LGBTQIAP-gemeenschap — zoek dat maar eens op! — en die de bijhorende cynische en apathische goegemeente op een ludieke wijze op de korrel neemt.

Auteur Steven Appleby doft zichzelf al enkele jaren op als vrouw en kan dus uit eerste hand vertellen over de rare blikken die hij als travestiet elke dag weer dient te ondergaan. Toch hebben we nergens het idee dat een of andere persoonlijke frustratie in het album de bovenhand krijgt. De auteur is erin geslaagd om er — ondanks een aantal duistere zijsprongen — een vertelling van te maken die al bij al redelijk lichtvoetig voelt. Die frivoliteit wordt nog extra aangezet door een tekenstijl die wat naïef krasserig aandoet (kinderboekenillustrator Quentin Blake kwam spontaan in ons op!) en ondersteund wordt met nogal wat arceringen. Appleby koos er ook voor om de flashbacks zo goed als kleurloos te houden, een optie die we kunnen begrijpen, maar aan de andere kant ook wel spijtig vinden. De fris-subtiele inkleuring van Appleby's vrouw Nicola Sherring is namelijk a candy for the eye!

Deze Nederlandse vertaling van Dragman is verschenen bij de literaire uitgeverij Podium en zo bestaat de kans dat het album in stripmiddens wat onder de radar blijft. Dat zou jammer zijn, want dit is een heel fijne strip, geschikt voor M/V/X'en met de meest uiteenlopende garderobes in hun dressings. I want to break free mag op de achtergrond door de luidsprekers knallen!
MARIO STABEL --- mei 2020