Diedeldus
COMPLETE VERHALEN
Dans met Mij 1
Dagboek van een Krijger 1
DANS MET MIJ 1: De Revelatie
Fez / Darko + Isabelle Bottier
Daedalus (Diedeldus) | 48 p. | € 8,95 (SC)

DAGBOEK VAN EEN NOOB KRIJGER 1: CUBE KID
Jez + Pirate Sourcil
Daedalus (Diedeldus) | 48 p. | € 8,95 (SC)
Generatiekloof
Niet dat we een spitting image zijn van Comic Book Guy uit The Simpsons, we kunnen stilaan toch wel een aantal clichés afvinken waaraan de gemiddelde stripliefhebber zou moeten voldoen: van de mannelijke kunne, een wijkende haarlijn, nogal geprononceerde love handles, een Netflix-abonnement en een voorliefde voor de betere bieren. Vandaar dat het voor ons niet altijd gemakkelijk is om nieuwe jeugdreeksen aan een gefundeerd oordeel te onderwerpen. De klassieke familiestrip zijn we immers al lang ontgroeid en we merken dat het hoe langer hoe moeilijker is om de vinger aan de pols te houden. Toch zien we dat er meer en meer uitgeverijen de moeite doen om nieuwe reeksen uit te zetten die resoluut mikken op een jonge doelgroep die zich niet (meer) kan vinden in de Jommekes en Sussen en Wissen van deze wereld en dit kunnen we alleen maar toejuichen. Uitgeverij Daedalus bijvoorbeeld lanceert deze maand onder de noemer Diedeldus een aparte jongerenimprint (let ook op het fijne penseellogootje in plaats van hun alom bekende veer!) en gooit er direct twee uitgaven tegenaan die ze weggeplukt hebben bij het Franse Jungle.

Dagboek van een Noob Krijger is een verhaal dat draait rond het wereldje van Minecraft, een verslavende game die heel populair is bij acht- tot veertienjarigen. De dorpeling Minus droomt ervan om een krijger te worden, zodat hij het dorp kan verdedigen tegen zombies en Endermannen. Als hij Blurp, een zombie, tegen het lijf loopt, trekken ze samen op avontuur. Het verhaal van Pirate Sourcil is simpel, maar efficiënt en tussen de regels door geeft hij de jonge lezers heel wat waarden mee rond vriendschap, vooroordelen en anders-zijn. De tekeningen van Jez (Jean-Christophe Almodovar) blijven basic, maar hij slaagt er wel in om de blokkendoosfiguurtjes de nodige emoties mee te geven. Verwoede Minecraft-spelers zullen zeker heel wat elementen uit het computerspel herkennen. Nu is het de vraag of ze hun spelconsole even aan de kant willen schuiven om met dit stripalbum aan de haal te gaan.

De Revelatie is een eerste titel uit de miniserie Dans met Mij, een reeks (Spring-nog-aan-toe!) over eum... dansen. Céleste kan haar tomeloze energie kwijt in de hiphoplessen en wil samen met haar crew The Magical Five meedoen aan een lokale wedstrijd, vooral om haar ouders te imponeren. Deze feelgoodstrip van Isabelle Bottier maakt gebruik van alle trucen van de foor (denk: vriendschap, plankenkoorts, botsende karakters en een strenge danscoach), maar kan uiteindelijk toch een positieve balans voorleggen, niet in het minst door de hippe tekenstijl van het duo Fez en Darko. We kunnen ons dus voorstellen dat de TikTokkers en Fortniters van nu hier wel hun gading in kunnen vinden. We zullen het in elk geval uittesten door het album anderhalve generatie verder achteloos op de keukentafel te leggen. Benieuwd...

Dat Daedalus/Diedeldus het serieus meent, blijkt uit hun kwartaalfolder waarin — naast deze twee albums — ook nog Enola Holmes (binnenkort ook op Netflix!) en een verstripping van Les Misérables aangekondigd werden. Beide reeksen zien er alvast veelbelovend uit, zelfs voor deze Comic Book Guy van dienst.
MARIO STABEL --- augustus 2020