Danthrakon 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Danthrakon 1
KLIK
voor andere strips van
Olivier G. Boiscommun


KLIK
voor andere strips van
Christophe Arleston
DANTHRAKON 1
Het Vraatzuchtige Toverboek

Olivier G. Boiscommun + Christophe Arleston
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Opsteker
Nuwan werkt als leerling van een chef-kok in de stad Kompiam. Hij staat mee in voor de maaltijden van magiër Waiwo, zijn personeel en slechts drie leerlingen die de magiër opleidt. Een van hen is het knappe meisje Lereeh met wie Nuwan vriendschap sluit. De hooghartige Didore is een andere leerling. Tussen hem en Lereeh heersen spanningen. Garman is de derde leerling. Hij behoort tot een half dierlijk ras, want in deze fantasywereld leven mensen, mensachtige dieren en dierlijke mensen samen. Lereeh brengt de moeite op om Nuwan te leren lezen. Wanneer hij het gewichtige toverboek Danthrakon openslaat, komen er krachten los en kruipen de letters uit het boek letterlijk onder de huid van Nuwan. Terwijl hij langzaam aan een fysieke verandering ondergaat, moet hij leren omgaan met de verboden bloedmagie die in hem is gevaren. De spreuken van Lereeh helpen hem daarbij. Het is allemaal niet naar de zin van inquisiteur Amutu die niet toevallig achter het geheim is gekomen.

En zo vult Christophe Arleston in een rijk van elementen voorzien album een inleiding, een spannende ontwikkeling en een cliffhanger die niet overkomen als een te lang uitgesponnen aanloop naar het vervolg. Het geheel is in één ruk te lezen als een album dat stevig op zijn poten staat. Origineel is het allemaal niet, hij speelt zelfs leentjebuur bij zijn eigen Lanfeust van Troy, maar entertainend vakwerk is het zeker wel. De tekeningen van Olivier G. Boiscommun (Het Rijk) liggen in het verlengde van Adrien Floch (Ythaq), een gelijkenis die wordt benadrukt door de mooie inkleuring van Claude Guth die zowat alle succesreeksen van Arleston inkleurt.

Danthrakon is een eerste vertaalde miniserie van Drakoo, het nieuwe fantasy- en sf-label van de Franse uitgeverij Bamboo waarvoor Arleston alle supervisie verzorgt. Hij trekt zelf tekenaars aan, hij schrijft zelf scenario's of hij laat het over aan vertrouwelingen van 'm. Een opsteker is dat we ons niet moeten verwachten aan ellenlange cyclussen die vele jaren zullen duren, maar integendeel verhalen die in slechts twee of drie albums worden afgerond. Danthrakon wordt bijvoorbeeld een trilogie. Bij Uitgeverij L ligt ook al een andere fantasyreeks in het verschiet terwijl Arboris een derde reeksje op de planning heeft staan. Het is trouwens geen Frans-Nederlands eenrichtingsverkeer, want eerder dit jaar konden we je vertellen dat Ken Broeders' Driftwereld een plaatsje krijgt bij Drakoo. Opmerkelijk, want Driftwereld kwam tot stand zonder bemoeienissen van Arleston.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2020