Dangerous Liaisons - Hoe het Begon 3
LAATSTE DEEL
Dangerous Liaisons - Hoe het Begon 3
KLIK
voor andere strips van
Djief


KLIK

voor andere strips van
Stéphane Betbeder
DANGEROUS LIAISONS - HOE HET BEGON 3
De Ondergang van de Minnaars

Djief + Stéphane Betbeder
Glénat | 56 p. | € 17,95 (HC)
Hallali voor geliefden
"Hoe moet ik u het vertellen zonder blozen? Onze lijven trilden in perfecte harmonie. Zijn vlees doorboorde mijn vlees. Hij maakte mij tot de zijne. En hij werd de mijne. Ik ben nog steeds dronken van de liefde die hij me schonk. En ik wil maar één ding, die roes beleven." Markiezin de Merteuil hoorde het avontuurtje van haar beste vriendin met burggraaf de Valmont, haar burggraaf, met verbeten trek aan. Hoe kon het dat zij enige jaloezie voelde? Heeft die de Valmont haar dan toch in zijn macht? Al snel zet de markiezin weer orde op zaken met alweer een geweldig geschreven brief naar haar toekomstige ex. Afstoten, aantrekken, manipuleren, verleiden,... Er zijn geen twee grotere experts in de edele kunst van het minnespel in het Versailles van Lodewijk XV dan die twee. Maar hun bizarre jachtspel, waarin ze beiden afwisselend jager en prooi zijn, krijgt plots een andere dimensie. De minnares van de koning, Diane, vervoegt hun jacht. Deze ultieme schoonheid die elke man op de knieën krijgt, werd op een orgie in de tuinen van het paleis genegeerd door de allergrootste verleider. De ultieme vernedering voor de zelfverklaarde godin van de jacht.

Hoe het Begon is een geweldige prequel van de geweldige, achttiende-eeuwse schandaalroman Les Liasons Dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos. Eindelijk weten we hoe de burggraaf en de markiezin hun pure eigenliefde hebben kunnen doen uitgroeien tot een bizar soort echte liefde. In dit slotdeel van het drieluik ligt de aandacht volledig op hun complexe relatie. De komst van een indringster zwengelt de haat, jaloezie en liefde alleen maar aan. En deze jacht is geen spel, maar dodelijke ernst.

Scenarist Stéphane Betbeder is volledig in zijn element. Hij regisseert dit subtiele woordenspel met uittreksels uit hun amoureuze brieven, hitsige scènes en een straffe opbouw. Het liefdesdrama bestaat uit verschillende hoofdstukken gezien vanuit het zichtpunt van een van de drie protagonisten. En dan gooit Betbeder die allemaal door elkaar. Enkel een summiere datumaanduiding helpt je de tijdslijn uit te tekenen. Even bij de les blijven dus. Maar hoe meer puzzelstukjes je leest, hoe duidelijker alles wordt en hoe straffer het verhaal wordt. Bovendien lardeert hij dit kunstje met tal van finesses, eigen aan die tijd. Een Indonesisch poppenspel herinnert ons eraan dat de hoofdrolspelers maar een toneel spelen. Ook Sandro Botticelli's beroemde jachttafereel Het Verhaal van Nastagio degli Onesti speelt een mooie rol in het verhaal. Jagen of gejaagd worden. Niet voor niets is de Franse titel van dit slotdeel, Hallali, naar de beruchte jagerskreet.

De Canadees Djief is een prima keuze om dit drieluik te verstrippen. Zijn stijl balanceert ergens tussen Bernard Yslaire en Ana Miralles in. Zeker in de nachtscènes levert dit geweldig mooie prentjes op. Alleen is het jammer dat zijn sensuele tekenstijl net die extra erotische prikkel mist die bovenstaande tekenaars wel hebben. Gecombineerd met de subtiele teksten en de straffe plot kon dit een uitmuntende, zinnenprikkelende strip geweest zijn. Bijna een referentiestrip. Bijna.

Dangerous Liasons - Hoe het Begon is een drieluik geworden dat tonnen durf, gratie en sensualiteit uitstraalt. Een gevaarlijke combinatie die een schitterende strip oplevert.
WOUTER PORTEMAN --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: