Dag en Heidi 10
COMPLEET VERHAAL
Dag en Heidi 10
KLIK
voor andere strips van
Jeff Broeckx
DAG EN HEIDI 10
De Kristallen Waterval

Jeff Broeckx + Hannelore Vantieghem
Saga Uitgaven | 40 p. | € 8,95 (SC)
Hard werken
"Op een zomerse dag zitten Dag, Heidi en Inga te vissen in een meer in de bergen." Wat een openingszin. Meer hebben we niet nodig om dadelijk in de sfeer te komen. Enkele vakjes verder, gaat het evenwel al mis. "Ach, wat zijn meisjes toch teer," lacht Dag spottend omdat Heidi en Inga niet willen zwemmen. Pardon? Waar zijn de mensen van Unia als je hen nodig hebt? Zijn seksistische opmerking zal Dag duur te staan komen. Plots wordt hij door de stroming naar een waterval gesleurd. De snoodaard weet zich op het nippertje te redden, maar meer onheil hangt in de lucht. 's Nachts stormt het vreselijk. De rivier treedt buiten haar oevers en de kinderen moeten op een dikke boomstam kruipen om niet te verdrinken. Een na een vallen ze eraf en verdwijnen in het kolkende water. Als ze bij bewustzijn komen, bevinden ze zich in een grot achter de waterval. Daar leven twee angstaanjagende schepsels, Stork en Stark. De ene heeft één oog, de ander heeft er drie. De vloek van een boze fee die hen betoverde als straf voor hun moeder, een beeldschone prinses die tegen de wil van haar vader met een arme houthakker trouwde. Stork en Stark moeten een goeie daad stellen, dan wordt de vloek doorbroken. Maar ze zitten achter de waterval gevangen, dat biedt weinig ruimte voor goede daden. Inga is ziek en heeft hoge koorts. Niemand kan haar redden. Of toch?

Hannelore Vantieghem weet hoe ze ons bij de les moet houden. Telkens je denkt dat het ergste voorbij is, schudt ze iets nieuws uit haar mouw. Elke scène duurt lang, maar dat mocht nog in de tijd dat ze deze avonturen bedacht (de reeks liep tot 1980). En uiteindelijk komt alles goed met aan het eind een gratis moraal, ook dat hoorde zo in die jaren. De auteurs willen hun lezertjes geen nachtmerries bezorgen.

De reeks werd bedacht door Maria De Winter, de moeder van Jeff Broeckx. Ze werkten voor het eerst samen toen Jeff elf was. Mama verzon een verhaaltje en kleine Jeff tekende het uit. Het lijkt alsof Broeckx de scenario's van zijn moeder altijd onderhoudend is blijven vinden, anders is het lastig te begrijpen dat hij haar nooit op de naïviteit en de simpelheid ervan heeft aangesproken. Is dat erg? Ook haar opvolgsters, zoals Hannelore Vantieghem die dit verhaal schreef, tappen uit hetzelfde vaatje.

Waarschijnlijk hadden Maria en Jeff een duidelijke doelgroep voor ogen. Een moederlief en haar schattige kroost dat voor het slapengaan een vertelsel wilde horen. Dat was niet hoog gegrepen, dus moesten de scenario's niet perfect zijn. Ze hangen met haken en ogen aan mekaar, zijn niet uitgewerkt en oppervlakkig en de kinderen uit het gezin zijn de helden. "Broer en zus zijn zorgzaam voor elkaar, maar ze schuwen het avontuur niet," staat ergens over deze reeks te lezen. Het vat de inhoud goed samen. Het zijn de tekeningen die alles een niveau hoger tillen, al zullen de meningen over Broeckx' grafisch kunnen stilaan uiteenlopen. Tegenwoordig is het voldoende om een klad waterverf op een blad te morsen en jezelf stripkunstenaar in plaats van striptekenaar te noemen, Jeff Broeckx leerde nog dat je hard moet werken om in deze sector de kost te verdienen. De arbeid en toewijding liggen er dik op.

Vooringenomenheid is een criticus niet vreemd. De redactieleden van Stripspeciaalzaak.be staan niet in de rij om een Dag en Heidi te bespreken en al is dat begrijpelijk, het blijft zonde vast te moeten stellen dat we een generatie stripmakers laten wegdeemsteren tot ze er op een dag niet meer zijn en we er een valse loftrompet over steken. Maar is er überhaupt een goeie reden om in 2020 een album van Dag en Heidi te kopen? De heruitgaven door Saga Uitgaven gebeuren in zwart-wit, de serie schijnt onvolledig, men heeft niet aan een dossier of ander eerbetoon gedacht, alsof zelfs de uitgever enkel op verzamelwoede, nostalgie of respect van zijn publiek rekent. Een vergissing. Ook vandaag zijn er nog kinderen die een simpel verhaaltje voor het slapengaan willen en die het niet vreselijk vinden als de hond in het boek op een echte hond en niet op een inktvlek lijkt.
FLO VAN DYCK --- januari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: