Creek Country
GEÏLLUSTREERDE TEKSTEN
Creek Country
KLIK
voor andere strips van
Erik Kriek
WELCOME TO CREEK COUNTRY
50 Portretten uit de Folk, Country & Bluegrass

Erik Kriek
Concerto Books | 120 p. | € 29,99 (HC met cd)
Inspiratie
Erik Kriek is een Nederlandse illustrator en striptekenaar die onze Nederlandse lezers waarschijnlijk bekend is van zijn werk voor de Volkskrant, Vrij Nederland en nog enkele andere tijdschriften. Stripfanaten kennen hem waarschijnlijk van zijn stripreeks Gutsman en opmerkelijke strips als zijn H.P. Lovecraft-verstrippingen en De Balling. Wie behalve van strips ook van een flinke portie muziek houdt, herinnert zich misschien nog zijn In the Pines waarin hij murder ballads van onder andere Nick Cave en Johnny Cash in een kortre strip omzette.

Welcome to Greek Country is opnieuw een mix van tekeningen en muziek geworden. Alleen trakteert Kriek ons deze keer niet op verstripte songs, maar op vijftig artiesten die hem inspireren. Zoals hij zelf zegt, zijn deze vijftig geen bloemlezing van zijn top-50, maar gewoon artiesten waar hij graag naar luistert terwijl hij tekent. Mocht hij daar ooit zin in hebben, kan hij makkelijk nog twee van dergelijke bundelingen samenstellen.

Wie het werk ter hand neemt, zal bij het bekijken van de namen van de artiesten geregeld de wenkbrauwen fronsen. Zelfs iemand met een grote muzikale algemene kennis zal namen zien opduiken die hem of haar minder bekend of zelfs onbekend voorkomen. Andere artiesten zijn dan weer in het collectief geheugen gegrift. Voor die minder bekende muzikanten biedt deze uitgave vooreerst een introductie en een uitnodiging tot nadere kennismaking.
 
Welcome to Greek Country is een verzorgd album waarin Kriek elke artiest belicht met een korte biografie en een tekening in zijn typische stijl: zwart-wittekeningen met dikke lijnen en een monotoon gekleurde achtergrond. Voor de liefhebbers van folk, country en bluegrass worden een aantal van de genoemde artiesten nog eens extra in de verf gezet op de bijbehorende cd van Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen waarop je vijftien songs kan terugvinden. Kriek zelf verzorgt daarop de zang bij het nummer Good Year for the Roses van George Jones
PETER ROTTHIER --- oktober 2020