Conquests 3
COMPLEET VERHAAL
DEEL 3 VAN VIJFDELIG SEIZOEN
Conquests 3
KLIK
voor andere strips van
Stéphane Créty


KLIK
voor andere strips van Nicolas Jarry
CONQUESTS 3
Decornum

Bertrand Benoît + Nicolas Jarry
Silvester | 56 p. | € 19,95 (HC met A3-kunstdruk), de SC verschijnt later
 
Geen doorsnee Japanner
Even diep ademhalen. Conquests is een conceptreeks. Stop! Niet wegklikken!! We herbeginnen. Conquests is tot nu een meer dan geslaagde conceptreeks. Oké? Zoals de meeste conceptreeksen is de pitch enorm uitnodigend. Omdat de aarde bijna om zeep is, worden vijf reusachtige ruimteschepen vol kolonisten, begeleid door een militaire vloot, het heelal in gestuurd op zoek naar een leefbare exoplaneet. Als een van hen erin slaagt om een planeet te koloniseren, kan de grote uittocht beginnen en is de mensheid gered. Vijf kolonisatieschepen, vijf nieuwe werelden, vijf straffe avonturen. We zijn net over de helft, en het resultaat is een verrassende drie op drie.

Decornum is de planeet waar het Japanse kolonisatieschip rond cirkelt. Ze is dubbel zo groot als de aarde, vrijwel identiek qua omgevingsfactoren en er wonen amper 1 miljard bewoners. Bovendien ontving 99% van die bevolking de aardse kolonisten met open armen. Helaas zijn zij de slaven, die botweg geterroriseerd worden door de heersers. Zij dulden geen enkele inmenging en willen de indringers uit de weg ruimen. Hoewel hun wapentechnologie een stuk eenvoudiger is dan die van de mensen, zijn de heersers toch aan de winnende hand. Ze slagen er immers in om energie vanuit de rijke kern van de planeet om te zetten in brute kracht. Keito, die in een vooroorlogse wereld, waarschijnlijk kamikazepiloot zou geworden zijn, krijgt de opdracht om undercover te gaan. Niet eenvoudig bij wezens die niet echt lijken op een doorsnee Japanner.

Conquests is de elfendertigste straffe conceptreeks bedacht door Jean-Luc Istin. En zoals gewoonlijk neemt zijn vaste co-schrijver Nicolas Jarry (Dwergen, Elfen, maar ook de scenarist van De Lemen Troon) de scenariofakkel na een machtig initieel deel over. Gelukkig is die Jarry geen prutser. De Fransman toont direct dat hij ook sf-strips kan optillen uit de grijze middelmoot. Zijn wereld is, hoewel redelijk conform qua fauna en flora, bevolkt met een uiterst interessant ras. Ook de plot behoort tot het betere sf-werk. Het enige wat niet genoeg doordacht is, is het "Je t'aime, mais non plus"-soapje tussen Keito en Atsuka. Geef die liefdesportie maar aan fikkie. Maar we gaan niet te moeilijk doen. Zeker niet als de tekeningen van Stéphane Créty (Hannibal Meriadec, Drakenbloed,...) zijn. Net zoals in die maffe piratenreeks pakt hij hier uit met geweldige decors, somptueuze details en knappe actieplaten die hij combineert met een iets te vette inkting.

Conquests is een geweldig concept dat goed uitgewerkt blijft. Lekker ontspannende avonturenstrip.
WOUTER PORTEMAN --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: