Comanche 3
DEEL 3 VAN (LUXE)REEKS IN VIER DELEN
Comanche 3
KLIK
voor andere strips van
Hermann


KLIK

voor andere strips van
Greg
COMANCHE 3
De Sheriffs: 6. De Opstand - 7. Duivelsvinger - 8. De Sheriffs

Hermann + Greg
Sherpa | 160 p. | € 65,00 (HC)
He's a perfect stranger, like a cross of himself and a fox*
Waarom scenarist Greg deze reeks ooit Comanche heeft gedoopt en niet Red Dust, is ons na het lezen van deze derde integraal van de door Hermann getekende Comanche-verhalen nog altijd niet duidelijk. Want ook hier is het de rosse gunslinger die het gros van de aandacht naar zich toetrekt en zo de knappe Comanche tot een bijrol degradeert.

(Even terzijde: We moeten toegeven dat we Hermanns volledige œuvre niet tot in alle details kennen, maar het zou ons niet verbazen dat Comanche de enige echt mooie vrouw is die de tekenaar in zijn hele carrière op papier gezet heeft. Prove us wrong!)

En dan weer naar de orde van de dag! In het eerste verhaal, De Opstand, moet Red een fotograaf bijstaan die beelden wil schieten van de nakende indianenopstand en tot alles bereid is om een scoop binnen te halen. Op een gegeven moment assembleert de man zelfs een luchtballon om alles netjes vanuit vogelperspectief in beeld te kunnen brengen. 1976 was blijkbaar een boerenjaar voor westerns en luchtballons, want Raoul Cauvin en Willy Lambil plaatsen hun Blauwbloezen dan ook in een rieten mandje in De Hoogvliegers van de Cavalerie.

In Duivelsvinger verlaat Red Dust Greenstone Falls en vestigt hij zich in Montana op een ranch bij een vader en zijn dochter. De rijke koperaders in het gebied lokken heel wat geïnteresseerden en die hebben niet allemaal even zuivere bedoelingen. Als projectontwikkelaars hun oog laten vallen op de gronden van de ranch, gaan de poppen aan het dansen, zeker als dan nog blijkt dat de vader een serieus verleden met zich meesleept.

In het derde verhaal, De Sheriffs, komt de voorliefde van de auteurs voor de mise-en-scène van filmregisseur Sam Peckinpah het best tot uiting. Het verhaal is an sich vrij klassiek: een bende (ex-)ordehandhavers komt tegenover een groep outlaws te staan en de kogelregen zal pas stoppen als de laatste man het loodje heeft gelegd. Nog meer dan in de vorige verhalen van deze uitgave zien we een hoofdpersoon die wanhopig de modernisering in de US of A wil ontlopen. Politiek, industrialisering,... het zegt Red Dust allemaal maar niks. Maar net zoals een eenzame wolf zijn territorium alsmaar ziet verkleinen, lijkt hij niet te willen inzien dat de alledaagse werkelijkheid niet tegen te houden valt. Ook de vurige Comanche worstelt hiermee, maar lijkt net wel dat greintje realiteitszin te hebben dat Red ontbeert. Bovendien ontpopt ze zich meer en meer tot een atypisch en pittig westerndametje dat bovendien ook zwarten en indianen in haar vriendenkring telt, iets wat zeker geen evidentie was in die tijd.

Afsluiten doet het album weer met een klein dossiertje. Daaruit moet blijken dat de geslaagde samenwerking tussen Greg en Hermann de eerste barsten begint te vertonen. Hermann vindt dat Greg zichzelf begint te herhalen en zet in die periode met het post-apocalyptische Jeremiah een eigen reeks op waarvoor hij ook zelf de scenario's schrijft. Voordat hij het tekenpotlood definitief doorgeeft aan Michel Rouge zal hij niettemin nog twee albums van Comanche tekenen.

We zijn nog steeds blij dat we in 2016 bij onze stripboer hebben ingetekend op deze reeks. Dit zijn westerns zoals we ze graag lezen: puur, ongeremd en met net de juiste dosis drama. En de puike uitgave van Sherpa op dat iets grotere formaat zet de kwaliteit van de verhalen nog eens extra in de verf. Yieha!!!

* UitThe Loner van Neil Young.
MARIO STABEL --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: