"Classic" Tanguy en Laverdure 3
COMPLEET VERHAAL
"Classic" Tanguy en Laverdure 3
KLIK
voor andere strips van
Matthieu Durand


KLIK
voor andere strips van
Patrice Buendia
"CLASSIC" TANGIY EN LAVERDURE 3
Vuurgevecht in de Alpen

Matthieu Durand + Patrice Buendia / Hubert Cunin
Arboris | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
De neven van 007
Dit is het derde deel in de "Classic"-reeks van Tanguy en Laverdure. Het grote verschil met de vorige twee delen was dat deze verhaallijn was gebaseerd op een roman van Jean-Michel Charlier. We waren benieuwd hoe scenarist Patrice Buendia het er vanaf zou brengen nu hij er alleen voor staat. Of het ligt aan de hulp van de Zwitser Hubert Cunin laten we in het midden, maar dit derde deel is een bijzonder lezenswaardig verhaal. Michel

Tanguy en Ernest Laverdure worden naar Zwitserland gestuurd om de plaatselijke piloten te trainen in het vliegen van een Mirage-toestel. Ze vinden het Franse propaganda, maar daar heeft hun legerleiding geen boodschap aan. Het leveren van Franse toestellen aan buitenlandse mogendheden is al vaker gebruikt en vaak duikt er dan een spion op die de boel probeert te saboteren. Het frisse aan dit album is dat deze bekende kaart nu eens niet uitgespeeld wordt. Uiteraard is er wel een spion van dienst, maar de Britse dame Joanna Stirling heeft andere kwaliteiten. In hoeverre het reëel is om een jachtvlieger met een sluipschuttergeweer uit te schaken, is voer voor een andere discussie.

Wat het verhaal ook ten goede komt, is de langzame maar stabiele verhaalopbouw. Beide scenaristen nemen de tijd om het verhaal op te zetten en de personages op te voeren. De vermoedelijke romance tussen Michel Tanguy en Joanna Stirling zorgt voor een verfrissing die we te lang hebben gemist in deze reeks. De tekeningen van Matthieu Durand passen goed bij de retrostijl die hoort bij deze "Classic"-reeks. De setting in de Zwitserse alpen met het spionageaspect zorgt voor een sfeer die ons doet denken aan de betere James Bond-films.

Wel een verzoek aan uitgeverij Arboris: de achterstand op de hoofdreeks bestaat in het Frans uit drie albums. Laat deze niet verder oplopen!
DAI HEINEN --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: