Calamity Jane
COMPLEET VERHAAL
Calamity Jane
KLIK
voor andere strips van
Daniel van den Broek


KLIK
voor andere strips van
Robbert Damen
CALAMITY JANE
De Toets

Daniel van den Broek + Robbert Damen
Zwijsen | 36 p. | € 10,50 (HC)
Sympathiek
Eerder dit jaar konden we al kennismaken met een jongere Calamity Jane in het straffe eerste deel van Wild West door Jacques Lamontagne en Thierry Gloris. Ook in deze strip van Daniel van den Broek (Jan, Jans en de Kinderen, Uuterwaerdt, Turpin, Viktor & Frenky) en Robbert Damen (Guardian) speelt de jonge Calamity de hoofdrol. Weliswaar op een héél andere manier, want dit album is voor jeugdige lezertjes bedoeld. De strip verscheen in het meidenblad Tina en daaruit volgde dit leuk albumpje.

Samen met het jongetje Bil Hickcock (de verkeerd gespelde naam van Wild Bill Hickok) en haar ijdele paard Belle Star (naar een ander legendarisch personage uit de Far West) gaat Calamity op jacht naar de boeven die de bank hebben beroofd in het stadje waar Calamity Jane woont. Onderweg komen ze andere figuren tegen: een treurende goudzoeker die alleen maar stukjes glas vindt (het is diamant), een indianenstam die de twee aan de totempaal bindt, insmeert met honing en aan de rode mieren wil voeren en een valsspeelster in de gokstad Las Gokkas. De auteurs ontlopen de educatieve insteek van uitgeverij Zwijsen niet en presenteren enkele wetenswaardigheden doorheen het verhaal.

Calamity Jane is een sympathiek album in de oude traditie van de komische Franco-Belgische strips uit de weekbladen Robbedoes en Kuifje. Daniel van den Broek heeft een zwierige tekenstijl die veel souplesse en beweeglijkheid uitstraalt. Robbert Damen bedient hem van een vlot verteld avontuur zonder verder gedoe. Inmiddels werken ze aan een nieuwe strip dat zich in het verleden afspeelt. Roar moet ons naar het tijdperk van de Vikings brengen in het jaar 824.
DAVID STEENHUYSE --- april 2020