Bodegas 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
VIERDELIGE REEKS
Bodegas 1
KLIK
voor andere strips van
Francisco Ruizgé


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
BODEGAS 1
Rioja

Francisco Ruizgé + Eric Corbeyran
INdruk | 48 p. | € 16,95 (HC)
Interesse wekken
Bodegas gaat over wijn, dus zal specialist Eric Corbeyran (Châteaux Bordeaux) het wel geschreven hebben. Dat klopt. Deze keer kiest hij voor een Spaanse grand cru, de Rioja. Het begint met een blinde proeftest waar een totaal onbekende Spaanse wijn de hoogste punten krijgt. De proevers zijn unaniem: deze wijn is een juweeltje. De kleine wijngaard die de wijn produceerde, wordt meteen belegerd door de media, maar de eigenaar is afwezig. De werknemers kregen het bevel niet op de vragen van de journalisten te antwoorden. Het geheim wekt nieuwsgierigheid en die nieuwsgierigheid wordt een mythe. Speculaties welen tierig, maar er komt geen schot in de zaak. Ondanks het aandringen van de reporters blijft de eigenaar onbereikbaar. Jaren later verdiept de jonge journaliste Geraldine, werkzaam voor een bescheiden vakblad over wijn, zich verder om het mysterie op te helderen. De meer voorzichtige fotograaf Romain vergezelt haar op haar trip. Al snel waagt ze zich verder dan het toelaatbare.

De vierdelige reeks bestaat uit twee tweeluiken die in het Frans compleet zijn. Spanjaard Francisco Ruizgé (Luxley, De Orde van de Drakenridders) is er de tekenaar van. Voornoemde albums zijn beter getekend dan het zielloze realisme dat hij hier hanteert. Het lijkt te veel op een commerciële opdracht in plaats van een gelegenheid om de lezer te verleiden. Toegegeven, Corbeyran laat hem ook scènes tekenen die net zo goed in een bedrijfsfolder hadden kunnen staan. De rondleiding bij wijnvatenbouwer Vinea is daar een prima voorbeeld van. Hoe die wijnvaten gemaakt worden, is echter wel interessant. Zo'n rondleiding zouden we zelf ook nog wel willen meemaken.

Als het Corbeyran te doen was om interesse te wekken voor het productieproces en de moeilijheden daarbij om wijn en aanverwante zaken te bouwen, dan is hij meer dan geslaagd. In de eeste plaats blijft het een thriller met detectiveaspecten. Meer naar het einde toe komt er een opening naar de onthulling van het mysterie, en daar zijn we als striplezer vooralsnog meer mee gebaat. Met de cliffhanger zijn we nog niet veel, maar het is voldoende om het vervolg te willen lezen.
DAVID STEENHUYSE --- april 2020