Black Squaw 1
DEEL 1 VAN CYCLUS IN DRIE DELEN
Black Squaw 1
KLIK
voor andere strips van
Alain Henriet

KLIK

voor andere strips van
Yann
BLACK SQUAW 1
Nighthawk

Alain Henriet + Yann
Dupuis | 56 p. | € 8,50 (SC) • € 16,95 (HC)
Koppige Kraai versus de KKK
Even lijkt het alsof we naar een remake van het zopas verschenen derde deel van De Vleugels van de Aap aan het kijken zijn, wanneer tijdens de Grote Depressie een smokkelvliegtuig in dienst van Al Capone een loopje neemt met de Amerikaanse anti-alcoholwetgeving en de kustwacht. Voordat iemand ons ervan beschuldigt apen te zien waar er Afro-Amerikanen zijn: dit verhaal is al op zeker één vlak de moeite van het lezen waard, omdat het gebaseerd is op het kleurrijke leven van Bessie Coleman, een zwarte aviatrice met bovendien indiaans bloed. Hoe gehandicapt kun je als vrouw én zwart (en rood) zijn in een bij uitstek door macho's beoefend vak in de jaren 1920? Toch was Bessie Coleman door haar hardnekkigheid en moed al tijdens haar leven een model van emancipatie.

In een uitgebreide bio (die met veel te veel woorden vertelt hoe ze ertoe kwam de eerste Amerikaanse vrouw te worden die in Frankrijk een pilotenbrevet behaalde, en zo zelfs de beroemde Josephine Baker aanzette háár droom waar te maken in Parijs) verneem je meer over Bessie, maar de geromantiseerde strip focust op haar strijd tegen de Ku Klux Klan-racisten, die niet alleen iets tegen zwarten hebben, maar ook tegen succesvolle vrouwen en allicht ook tegen de Fransen. Maar Bessie heeft niet voor niets Koppige kraai als cherokeenaam.

Alain Henriet en Yann, die ons eerder verblijdden met die andere vliegeniersstrip Berentand, nemen hun tijd voor een aanloop op het verhaal, met enkele flashbacks naar Bessies jeugd. Gevolg is dat dit eerste deel nog niet veel vlees in de soep heeft. Bovendien ligt het er nu al vingerdik op dat de op handen zijnde confrontatie met de Nighthawk (een KKK-titel) die haar op de hielen zit een onvermoede link met haar verleden heeft. Henriets tekeningen zijn feilloos, maar wat het scenario betreft, is Black Squaw tot nog toe maar een mager musje.
KOEN DRIESSENS --- juni 2020