De Bende van Bonnot
COMPLEET VERHAAL
De Bende van Bonnot
KLIK
voor andere strips van
Jean David Morvan
DE BENDE VAN BONNOT
Attila Futaki + Jean David Morvan / Laura Pierce / Stefan Vogel
Dark Dragon Books | 144 p. | € 24,95 (HC)
L'ennemi public n°1
Jules Bonnot lijkt wel voor het ongeluk geboren. Als hij toevallig op een meeting van lokale anarchisten verzeilt, wordt hij bij een razzia gearresteerd en verliest hij zijn werk, zijn vrouw en zijn kind. Moegetergd zoekt hij zijn heil dan in Parijs waar hij zich ontpopt tot de chef van een misdaadbende en zo zal hij een van de meestgezochte criminelen van zijn tijd worden.

Scenaristen Laura Pierce, Jean David Morvan en Stefan Vogel baseerden zich op de levensgeschiedenis van de echte Jules Bonnot, maar veroorloven zich bewust heel wat dichterlijke vrijheden om van die biografie een heuse pageturner te maken. De kommaneuker in ons kan het dan niet nalaten om er de Wikipediapagina van de man even bij te halen om te zien waar de realiteit de fictie inhaalt. Blijkt dat de echte Bonnot nog een stuk doortrapter was dan zijn papieren alter ego, die hier toch een beetje als een vroeg twintigste-eeuwse Robin Hood wordt afgeschilderd.

Het tekenwerk werd toevertrouwd aan de kundige handen van Attila Futaki, een naam die jouw persoonlijke Klokke Roeland niet zal doen rinkelen, maar die onder andere ook al de tekeningen verzorgde voor Severed van Scott Snyder. In het Nederlandse taalgebied kan je hem eventueel kennen van de drie deeltjes rond filmheld Percy Jackson.

In Frankrijk is het figuur van Bonnot natuurlijk een stuk bekender dan hier en dit resulteerde in 1968 al in de film La Bande à Bonnot, met Bruno Cremer in de titelrol en 'onze' Jacques Brel als een van zijn belangrijkste sidekicks. In 1978 verscheen er ook al eens een stripadaptatie, toen op scenario van Christian Godard (Maarten Milaan, Axel Moonshine) en met tekeningen van Florenci Clavé.

Voor al wie weleens graag een hardboiled gangsterverhaal leest en die wegdroomt bij films als Bonnie & Clyde, Dillinger of Dog Day Afternoon, is deze De Bende van Bonnot een spannende en goed gemaakte aanrader.
MARIO STABEL --- mei 2020