De Beestenburcht 2
DEEL 2 VAN VIERDELIGE REEKS
De Beestenburcht 2
KLIK
voor andere strips van
Félix Delep


KLIK
voor andere strips van
Xavier Dorison
DE BEESTENBURCHT 2
Margrieten in de Winter

Félix Delep + Xavier Dorison
Casterman | 56 p. | € 8,50 (SC) • € 16,95 (HC)
Psychologische spelletjes
Een versterkte hoeve, verlaten door de mensen en omsingeld door wolven, wordt bewoond door een bonte bende hoevedieren. De runderen onder leiding van de stier Silvio beschermen samen met een meute bloeddorstige honden, de andere neerhofdieren tegen elk onheil. Die bescherming heeft een prijs. De geiten, schapen, kippen en andere konijnen geven een deel van hun "loon" af waardoor Silvio en co. de hoeve kunnen ombouwen tot een heuse burcht. Een mooi evenwicht, zou je denken, maar de imposante stier bestuurt de beestenburcht als een heuse tiran. In het eerste deel was het vat van de onderdrukten overvol en een revolutie brak uit. Die opstand werd bloedig neergeslagen. De dieren zaten in zak en as. Tot een onbenullige bejaarde rat een idee had. Waarom zouden ze de tiran niet op zijn knieën dwingen met humor en een geweldloze revolutie? Al snel verschenen overal getekende margrieten. De stier was woedend. Intussen is het winter en de hoevedieren moeten hout sprokkelen om de burcht te verwarmen. Hun zelf gesprokkelde takjes moeten ze terugkopen met hun karig loon. Maar wat als ze nu eens zouden weigeren om dit te kopen? Een geniaal idee, maar het is wel putje winter.

Animal Farm! Dat is allemaal gepikt van Animal Farm, en overgoten met een scheut Ghandi. Inderdaad! Scenarist Xavier Dorison stopt het helemaal niet weg. Toen hij als dertienjarige het iconische boek voor de eerste keer las, was hij overweldigd. Hetzelfde gevoel hadden wij ook toen we als kleine jongen verschillende keren de animatiefilm uit 1954 zagen. Dit was heftig, en we zijn maar al te blij dat dit straffe verhaal werd heropgepikt. Dorison behoudt tot nu toe dezelfde verhaalopbouw en hoofdelementen van zijn grote inspiratiebron. Geregeld verwijst hij fijntjes naar de dictatuur van de zwijnen. Vóór het rijk van de stier en zijn getrouwen waren de hoevedieren het slachtoffer van de varkens. Vandaag zijn de biggen zijn persoonlijke slaafjes. Niets is zo vergankelijk als macht. Maar Dorison is slim. Hij vermengt het bekende anti-Stalinverhaal met trucjes die hij haalde uit Comment Faire Tomber un Dictateur Quand On Est Seul, Tout Petit, et Sans Armes van de Serviër Srdja Popovic. Het zijn die twisten die het verhaal redden van de troosteloze miserie die Animal Farm eigenlijk was. In dit tweede deel is er beduidend minder actie, maar tonnen meer strategische en psychologische spelletjes. We zijn helemaal fan.

Deel 1 van De Beestenburcht verscheen begin dit jaar en werd mede door de straffe tekeningen overal bejubeld. Deel 2 van de vierdelige reeks bevestigt alleen maar de status van de amper 27-jarige Fransman Félix Delep(elaire). Opnieuw schotelt hij ons een opvallend klassieke strip voor. Vergeet de grootse platen, spectaculaire perspectieven en wilde kadrering. Delep zoekt in zijn beestenstrip vooral naar het kleine gebaar. Een blik, een kleine beweging, gecombineerd met een perfecte inkleuring. Allemaal weinig spectaculair, maar toch enorm beklijvend. De Fransman slaagt er immers in om zijn beesten enorm vlot te tekenen, hun dierlijkheid te laten behouden, maar ze toch te vermenselijken zonder dat ze te karikaturale Disney-figuurtjes worden. Zo staan bij de konijnen de ogen iets meer frontaal dan in de werkelijkheid, maar ze zijn voor de rest echte konijnen... met hun konijnenstreken en hun konijnenwensen.

We voorspelden al in januari dat dit weleens toplijstjesmateriaal kon zijn. Die "weleens" mag je schrappen. Je mag ons met pek en veren afvoeren als deze De Beestenburcht niet in onze lezerstop-10 van 2020 raakt. Topstrip.
WOUTER PORTEMAN --- december 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: