Batman: White Knight 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN TRILOGIE

OOK TE KOOP ALS PAKKET MET TOTEMDISPLAY EN ARTPRINT TEGEN 24,95 EURO
Batman: White Knight 1-2
KLIK
voor andere strips van
Sean Murphy
BATMAN: WHITE KNIGHT
Sean Murphy
Dark Dragon Books | 80 p. | € 9,95 (SC)
Terug!
Wat maakt dat bepaalde striphelden veel meer tot de verbeelding spreken dan andere?
Er spelen veel factoren een rol, maar een van de belangrijkste vinden wij de kracht van de tegenstanders. Dat verklaart het grote succes van helden als Spider-Man en Batman ten opzichte van andere collega-superhelden. Waar de meeste van hun collega's hun handen vol hebben aan vaak één bekende tegenstander kunnen veel jonge en oudere lezers makkelijk meerdere tegenstander van Spider-Man opnoemen zoals de Green Goblin, Kraven, Kingpin, Lizzard, Elektro en nog vele anderen. Hetzelfde geldt voor The Dark Knight, The Caped Crusader of onder welke andere naam miljonair Bruce Wayne ook bekend staat. Aartsvijand Joker is misschien wel de bekendste comic bad guy ter wereld. Maar ook Penguin, Two-Face, Riddler en Killer Croc spelen een rol in het Batman-universum.

De films over Spider-Man en Batman deden het ook commercieel goed in de bioscoop. Bij Batman kwam daar nog bij dat meerdere Jokers op het witte doek schitterden, vertolkt door onder meer Jack Nicholson, Heath Ledger en Joaquin Phoenix die dit personage ieder op hun eigen succesvolle manier hebben gespeeld. Laatstgenoemde won er in 2019 nog een Oscar voor.

Op stripgebied zijn er meerdere langlopende series over Batman verschenen bij uitgeverij DC. Maar met name de losse verhalen of de kortlopende reeksen bevatten soms echte klassiekers. De meeste daarvan zijn in het Nederlands verschenen bij verschillende uitgeverijen zoals Baldakijn, De Vliegende Hollander, RW Uitgeverij en sinds kort bij Dark Dragon Books. Verhalen als Hush, The Dark Knight, Year One, Joker en nog vele andere zijn bij de betere stripspeciaalzaken nog te krijgen. Dark Dragon Books richt zich nadrukkelijk op de goede afgeronde verhalen en hun eerste uitgave in de Batman-wereld is de uitgave van de The White Knight-verhaallijn.

Oorspronkelijk verscheen White Knight in acht comicdeeltjes, maar in het Nederlands worden ze in drie dikkere delen gebundeld. De verhaallijn staat los van de reguliere Batman-reeks, maar dat mag de leespret niet drukken. Sean Murphy staat in voor het verhaal en de tekeningen. Zijn tekeningen vallen op door de dynamische camerastandpunten en zijn stijl is meer te vergelijken met die van bekende comictekenaars als Klaus Janson en Bill Sienkiewicz dan met die van Jim Lee of Todd Mcfarlane. Ook Enrico Marini, bekend van De Schorpioen en De Adelaars van Rome, heeft inmiddels een tweeluik gemaakt over Batman waarin ook de Joker voorkwam.

Sean Murphy is niet alleen een begenadigd tekenaar, maar ook als schrijver bewijst hij zich. Als er een personage is over wie alles is verteld, dan is het wel de Joker. Toch weet Murphy de lezers te verassen met een originele invalshoek. Na de zoveelste achtervolging op de Joker verliest Batman zijn geduld en gebruikt zodanig veel geweld dat het grote publiek er van schrikt. Na deze afstraffing dient hij de Joker ook nog een aantal medicijnen toe en dat doet zijn reputatie nog minder goed. Joker zet zijn alias Jack Napier in om de wereld te laten zien waar Batman toe in staat is. Hij kent zijn juridische rechten en wil de wereld laten zien dat hij een slachtoffer is en geen dader. Dat hij en passant onthult dat de gemeente Gotham een geheim schadefonds heeft aangelegd om de schade van Batmans ingrijpen mee te bekostigen bevalt de gemiddelde belastingbetaler nog minder. Diens gewelddadige reputatie en discriminatie door de politie van Gotham komt hier nog bij. De publieke opinie keer zich steeds meer tegen The Dark Knight en steunt The White Knight.

Batman is terug in het Nederlands taalgebied en de volgende uitgave is al aangekondigd: Damned door het bekende artistieke Batman-duo Lee Bermejo en Brian Azzarello.
DAI HEINEN --- september 2020