Bakelandt integraal 3
DEEL 3 VAN ACHTTIENDELIGE INTEGRALE REEKS MET COMPLETE VERHALEN
Bakelandt integraal 2
KLIK
voor andere strips van
Hec Leemans


KLIK
voor andere strips van
Daniël Jansens
BAKELANDT integraal 3
11. Het Beleg van Nieuwpoort - 12. De Huilende Doder - 13. De Geest van de Bokkenrijder - 14. Op Leven en Dood - 15. De Steen der Wijzen

Hec Leemans + Daniël Jansens
Saga Uitgaven | 264 p. | € 34,95 (HC)
De eerste blote tiet
In de vorige tien verhalen, die in de eerste twee integralen gebundeld zijn, werd al duidelijk dat de activiteiten van de bende van Bakelandt in deze stripreeks zich niet beperkten tot het Vrijbos en de West-Vlaamse omgeving. In Het Beleg van Nieuwpoort blijven de belangrijkste bendeleden nog in de eigen streek wanneer ze de streek onder water zetten om de bewoners van Nieuwpoort te helpen tegen de oprukkende Franse bezetter. Ook De Huilende Doder speelt zich af in de natuurlijke habitat van onze striphelden. Een gemaskerde heeft het vooral gemunt op Franse soldaten, terwijl Bakelandt zich op onwettige manier eigenaar heeft gemaakt van een partij juwelen van een vooraanstaande burger. De volgende twee verhalen spelen zich af in Limburg. In De Geest van de Bokkenrijders trekt onze held naar Luik om wapens in te slaan. Onderweg raakt hij verstrikt in een wraakactie van de legendarische roversbende uit de streek, de Bokkenrijders. Ook Op Leven en Dood speelt zich af in Limburg, waar de Fransen op zoek zijn naar een gevluchte generaal. In dat verhaal maken we ook kennis met de boerengeneraal Rollier, die in latere verhalen nog zal opduiken. Dat is ook het geval met Charlepoeng, het Brusselse equivalent van Bakelandt, die voor het eerst opduikt in De Steen der Wijzen. In dit verhaal draait alles om een alchemist die in de gevangenis wordt gegooid door de Fransen. De man doet onderzoek en tracht lood om te zetten in goud. Daardoor zijn heel wat mensen in hem geïnteresseerd.

Net zoals de vorige zijn de stripverhalen rond de figuur van Bakelandt zeer afwisselend en ogen ze ook steeds vertrouwd. De aanvankelijke basis, waarbij Bakelandt de Fransen steeds de loef afsteekt, blijft grotendeels behouden, maar vormt niet altijd de hoofdmoot van de verhalen. Na tien verhalen zijn de hoofdrolspelers inmiddels goed gekend bij de lezers en dat laat het auteursduo toe om nieuwe figuren toe te voegen, die in de latere albums regematig zullen terugkeren.

De vijf verhalen in deze derde integrale betekenden letterlijk de zwanenzang voor scenarist Daniël Jansens, die op 37-jarige leeftijd voor de tweede keer getroffen werd door een hartaanval, deze keer met fatale afloop. Hij was nog wel begonnen aan deel 16, maar dat moest Hec Leemans noodgedwongen zelf afwerken. Het is dan ook logisch dat het dossier vooral focust op Jansens' leven en werk. Heel wat lezers, die minder bekend zijn met het eerdere werk van de scenarist, zullen al gauw merken dat Jansens een bezige bij was in zijn vak. Zonder het te weten, zal iedereen weleens een scenario van Jansens gelezen hebben.

In het tweede deel van het dossier wordt een link gelegd tussen de Franse Revolutie en de hedendaagse tijd. Voor Vlaanderen was de Franse bezetting op het einde van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw niet direct een zegen, maar langs de andere kant hebben de wetten en verwezenlijkingen van de Verlichting en de regeerperiode van Napoleon Bonaarte nog steeds hun invloed op onze maatschappij.

Ook interessant is het stuk over erotiek en censuur, waarin verteld wordt hoe Leemans en Jansens de grenzen probeerden te verleggen en ondanks de losse jaren 1970 geregeld moesten kennismaken met de censuur. Net als Merho (de Kiekeboes) met Fanny de grenzen aftastte, durfde Leemans zijn Rooie Zita af en toe zeer schaars gekleed te laten opdraven. Het was maar de vraag wie van de twee heren als eerste een blote tiet in de krant zou krijgen. Net antwoord vind je in het dossier terug.

Net als in de vorige twee integralen worden de vijf verhalen uitgebreid belicht en krijg je als lezer een toelichting van bepaalde gebeurtenissen in de albums. Vooral de geschiedkundige uitleg geeft een meerwaarde omdat het auteursduo regelmatig geschiedkundige gebeurtenissen en personages uit een andere periode integreert. Een verbetering ten opzichte van de eerste twee delen is dat deze passages nu geïntegreerd zijn net voor het verhaal begint en niet meer onmiddellijk volgen na het dossier. Zo ben je als lezer direct mee met het verhaal en ben je niet meer verplicht om tijdens het lezen van verhaal 5 terug te grijpen naar het dossier in het begin van de integrale.
PETER ROTTHIER --- september 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: