Een Avontuur van Baard en Kale
COMPLEET VERHAAL
Een Avontuur van Baard en Kale
KLIK
voor andere strips van
Blutch
EEN AVONTUUR VAN BAARD EN KALE
Waar Is Kiki Gebleven?

Blutch + Robber
Dupuis | 80 p. | € 23,95 (HC)
Genieten
Laten we even de stripreeksBaard en Kale vergeten. Laten we even tekenaar Will en scenaristen als Maurice Rosy, Maurice Tillieux en Stephen Desberg uit ons hoofd zetten. Hier komen Blutch (Christian Hincker) en zijn broer Robber.

Baard en Kale zijn geen inbrekers geworden, maar ze hebben wel de bekende antiquair van de sterren, Patrice Goret de Saint-Guy, bij hem thuis kunnen ontmaskeren als een ordinaire kunstdief. Dit gaf hun voldoende stof om een boek uit te geven. Tijdens een chaotische signeersessie krijgen ze de in bleod geschreven mededeling dat Kiki verdwenen is en ontmoeten ze de hysterische dochter van Goret, Gisèle, die hen smeekt de naam van haar vader te zuiveren. Hij was immers enkel de bewaarder van de kunstwerken, niet de dief. Baard en Kale beloven om voor opheldering te zorgen en zoeken uiteraard tegelijkertijd verder naar Kiki.

Beide verhaallijnen worden schitterend in elkaar verweven. Het is grappig, het is meeslepend, met heel wat leuke twists, en het blijft onvoorspelbaar. Wat start als een rustige whodunit wordt op het einde een over-the-top Mission: Impossible-aflevering in de Goelag Club (dé Roboropper) waar onze helden de ultieme tip krijgen die moet leiden naar de verblijfplaats van Kiki.

Ondertussen hebben we genoten van spitante dialogen en hebben we kennisgemaakt met een pleiade aan personages, de ene al exuberanter dan de andere, zoals uitgeefster Maxine Fauche-Poulain, advocaat Roublard, inspecteur Schwartz, dokter Hoesst en Ronigo. De expressionistische, vuile en slordige tekenstijl — versterkt door de harde kleurwisselingen — doet ons met warmte denken aan de jonge Jijé en Marc Sleen.

100% tevreden zijn we echter niet. Niet omdat dit ons contractueel verboden is, maar omdat we (licht) ontgoocheld waren in het gebruik van de Harry Potter-mantel en de reden waarom Kiki ontvoerd werd. Maar los daarvan hebben we genoten van een heel leuke strip.
JOHAN DECLOEDT --- maart 2020