Archie Cash
COMPLEET VERHAAL
Archie Cash
KLIK
voor andere strips van
Malik


KLIK
voor andere strips van
Jean-Marie Brouyère
ARCHIE CASH (16)
Wie Heeft Jack London Vermoord?

Malik + Jean-Marie Brouyère
vzw Arcadia (Acadia Archief) | 48 p. | € 24,95 (HC)
xxx
Tweeëndertig jaar na Curare keert actieheld Archie Cash, gemodelleerd naar acteur Charles Bronson, terug in een zestiende album. De oorspronkelijke tekenaar Malik werkte daar de laatste jaren aan naar een verhaal van de in 2009 overleden Jean-Marie Brouyère dat de tekenaar in een lade terugvond.

Realistisch tekenen kan Malik nog steeds, al is zijn vastberadenheid wat onwenniger geworden met foute anatomie en wanverhoudingen als gevolg. De compositie in bepaalde plaatjes valt soms tegen. Het algemene kleurgebruik is doffer dan in de vorige albums. Het verhaal is het vervolg op Curare, het laatste album dat bij Dupuis verscheen. Het is nog gewelddadiger, nog meer trash en met meer bloot dan de voorgaande delen. Archie is zijn boot kwijt en moet in het Amazonegbeied op zoek naar de tweederangsschrijver Jack London, die zich meerdere pseudoniemen aanmeet. Hij heeft de boot gebruikt om drugs te smokkelen en een fortuin te vergaren. Duistere en kleurrijke figuren hebben het gemunt op de schrijver en Archie verzeilt daarom in een lastige situatie. Hij komt ook opnieuw op het pad van de enigmatische Roze Lippen.

Omwille van het geweld lag Archie Cash bij Dupuis niet in de bovenste schuif bij de salesafdeling en de redactie van het weekblad Robbedoes en de uitgeverij, maar Malik genoot de steun van uitgever Charles Dupuis, die hij in dit album bedankt. Zo hield de reeks het nog aardig lang vol sinds het eerste album in 1973. Meneer Dupuis is er niet meer en de huidige redactie bij de uitgeverij gunt de reeks vooralsnog geen heruitgave als integrale uitvoering. Malik gaf het nieuwe album daarom in eigen beheer uit. Uitgeverij Arcadia neemt de vertaling op zich. Ze gaven al eerder voorheen onuitgegeven strips (Cupido, Johnny Paraguay) van Malik uit. Voor het eerst valt ons een vertaling van Arcadia tegen. Er staan te veel schrijffouten in en pover vertaalde dialogen, alsof het nogal snel moest gebeuren. Niet de gewoonte van Arcadia.

De coverillustratie (die voor Arcadia werd hertekend) is een knipoog naar deel 1, Eiland in Verschrikking. Is de cirkel hiermee rond? Toch niet! Hierna volgt nog één album waarin Malik de held dertig jaar laat verouderen. Eigenlijk was Malik daaraan al begonnen, ook als scenarist, tot hij dat verhaal van Brouyère terugvond.
DAVID STEENHUYSE --- april 2020