Alle Dagen Ui
COMPLEET VERHAAL
Alle Dagen Ui
 
ALLE DAGEN UI
B. Carrot
Soul Food Comics | 128 p. | € 23,50 (SC)
Hard
Saied ontvlucht zijn vaderland Egypte na de coup van het leger in 2013. Hij hoopt in Nederland een nieuw leven te kunnen beginnen en na verloop van tijd zijn gezin te laten overkomen. Bij zijn aankomst wordt hij onmiddellijk overgebracht naar detentiecentrum Schiphol en hij komt dan in de bureaucratische kafkaiaanse mallemolen van aanvragen, afwijzingen en meer aanvragen terecht. Saied is echter niet de zoveelste werkloze analfabeet, maar een universitair geschoolde zakenman met een sterk en koppig karakter. Hij weigert dan ook om zich zomaar bij de feiten neer te leggen en is voortdurend op zoek naar dat ene achterpoortje om het strenge regime voor hem en zijn vele lotgenoten een stuk draaglijker te maken. Dit wordt hem niet in dank afgenomen door directie en personeel die hun job uitoefenen zonder veel medeleven, murw geslagen door een allesbehalve rooskleurige realiteit.

Dit album is hard. Hard voor het Nederlandse gevangeniswezen, hard voor de politiek, hard voor de aanpak van de vluchtelingenproblematiek, hard voor de lezer. De alomtegenwoordige theorie dat Nederland nog steeds het gidsland is, wordt hier resoluut onderuit geschoffeld. De staat toont zich hier van zijn hardvochtigste kant en plooit terug op zijn rigide calvinistische basiswaarden, iets waar de Italianen anno 2020 over kunnen meespreken.

Dit officiële debuut van B. Carrot (nom de plume van de in Nederland residerende Israëlische Anat Segal) is er eentje waar we onze hoed voor afdoen. Dat zij een vrouw met een missie is, was al duidelijk in haar twee kortverhalen We Are Here en Friday op Pulp Deluxe en ze steekt haar bewondering voor het graphic journalism van Joe Sacco niet onder stoelen of banken. Op grafisch vlak sluit ze aan bij wat Judith Vanistendael in haar recent werk liet zien en ze toont zich een begenadigd observator van de alledaagse rauwe werkelijkheid.

Soul Food Comics spitste zich in het verleden toe op de Nederlandse vertaling van sterke graphic novels, maar geeft nu met deze Alle Dagen Ui voor de eerste keer origineel werk uit. Deze B. Carrot valt zeker niet uit de toon tussen de andere namen in hun portfolio. Collega-auteurs als Ulli Lust, Paco Roca en Barbara Yelin zijn ook allemaal stripmakers die het dagdagelijkse leven perfect in gelaagde strippagina's kunnen vatten en die niet bang zijn voor visuele stiltes.

Normaal was er aan deze release een stevige campagne gekoppeld met signeersessies en enkele panelgesprekken, maar die kunnen om begrijpelijke redenen momenteel niet plaatsvinden. Hierdoor dreigt de boeklancering jammer genoeg wat onder de radar te blijven. Gelukkig kreeg de auteur — met artikelen in onder andere Het Parool, Trouw en De Morgen — wel wat aandacht in de geschreven pers en dat lijkt ons niet meer dan terecht. Storm dus als de wiedeweerga (maar wel virtueel) naar uw lokale stripboer en haal dit jaarlijstjesmateriaal in huis!
MARIO STABEL --- maart 2020