Aldegonne 2
ALBUM MET GAGS
Aldegonne 2
KLIK
voor andere strips van
Kim Duchateau
ALDEGONNE 2
Immer Stralend

Kim Duchateau
Oogachtend | 72 p. | € 20,00 (HC)
Creepy wicht
Woewie, 't is al van 2007 geleden dat een vorige bundeling van Aldegonne-gags verscheen. Samen met Esther is Aldegonne een van Kim Duchateaus langst lopende reeksen. Een prestatie in tijden waarin nieuwe hoofdredacteurs van kranten of tijdschriften eerst en vooral een cartoonist buitengooien om "een nieuwe koers te varen" of waarin een reeks makkelijk en hardvochtig wordt wegbezuinigd. Aldegonne staat gelukkig in de meer stripminnende bladen Zone 5300 en Stripgids. Ze halen allebei geen hoge regelmaat waardoor het dertien jaar duurde om een nieuw album te kunnen vullen. En we hebben even hartelijk kunnen lachen als zoveel jaar geleden.

Kim Duchateau heeft niets van zijn scherpte verloren. De ene keer hebben we nog medelijden met het kind dat zelfs van haar ingebeelde vriendje een pak slaag krijgt. Andere keren is ze gewoon een creepy wicht met griezelige, donkere ogen. Zelf wordt ze vaak belaagd door monsters onder haar bed, een seriemoordenaar, de potige broer van Schanulleke die Aldegonne in een vlaag van pestgedrag op de grond liet vallen of een varkentje met een lange snuit. Daar ergens tussenin is Aldegonne een wijsneus, een zeurtrien en naïef kindje dat domweg Anne Frank aan de nazi's verlinkt bij het spelen van verstoppertje. Aldegonne was wellicht al lang blij dat ze met een ander kind kon spelen.

We kunnen nog een hoop andere gags opsommen die we geslaagd vinden, maar wat is de zin daarvan? Jou je eigen leesplezier vergallen? Aldegonne is een musthave voor de liefhebbers van humor met een zwart randje. En omdat Wiske en Schanulleke uit Suske en Wiske en ook Kuifje hierin voorkomen, hebben wij beslist dat elke verzamelaar van de reeksen Suske en Wiske en/of Kuifje deze Aldegonne moet kopen, anders zijn zij geen echte verzamelaar en hebben ze een gat in hun verzameling... de horror! Als de verkoop daarmee met een paar duizend exemplaren stijgt, dan is dat welverdiend. Alleen jammer dat we weer dertien jaar zullen moeten wachten tot het volgende album.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: