Zwerveling
COMPLEET VERHAAL
Zwerveling
 
ZWERVELING
Peter Van den Ende
Querido | 96 p. | € 22,50 (HC)
Imposant stripdebuut
Ofschoon Peter Van den Ende al vierendertig jaar op deze aardkloot rondloopt en zich af en toe eens onder de zeespiegel waagt, komt hij voor ons echt uit het niets. Zwerveling is zijn op alle gebieden imposante stripdebuut.

Het uitgangspunt is eigenlijk heel simpel: aan boord van een schip wordt een papieren bootje te water gelaten. We volgen dat bootje doorheen de pagina's over de zeven wereldzeeën — het precieze traject kan je op het laatste schutblad raadplegen. Het bootje komt in vreemde werelden terecht, we krijgen fantastische beelden van immense onderwaterzichten te zien en talloze vissen, visachtige mensen, mensachtige vissen en zeemonsters omgeven, begeleiden of belagen het bootje. Onverdroten vaart het bootje voort tot zijn einddoel.

Peter Van den Ende was twee jaar lang een natuurgids op de Kaaimaneilanden. Dat kennen wij als een belastingparadijs, hij kent het als een oord waar hij verliefd werd op de mangrovebossen en koraalriffen. Zijn tekstloze reisverhaal kan je op verschillende manieren interpreteren, zo lowbrow of hoogdravend als je zelf wil, naar eigen vermogen. Op gelijk welke manier fascineert het. De droomachtige, paginagrote prenten nodigen je sowieso uit om mee te reizen en je te verwonderen.

Wij vielen vooral voor de uitvoering. In de jaren 1970 en 1980 inktte André Franquin zwarte achtergronden vol met een fijn pennetje in plaats van met dikke penseelvegen voor zijn gags van Zwartkijken. Dat monnikenwerk had voor hem een therapeutische waarde om zijn regelmatig opduikende depressies en demonen te verdrijven. Franquin was ook een grote fan van Gustave Doré (1832-1883), een meesterlijke gravurekunstenaar. Ook Van den Ende liet zich inspireren op de oude negentiende-eeuwse gravurekunst. Zijn tekeningen zien er maniakaal uit met de duizenden streepjes die hij heeft gezet. In puur zwart-wit schept hij licht en duisternis, vormen en dynamiek, complete werelden. De werkelijke pracht daarvan, die ontzaglijke detaillering, kunnen we digitaal niet tonen. Dit moet je echt op papier zien, en als je het geluk hebt als originele plaat.

Fijn licht schemert regelmatig door de duisternis in Zwerveling. Niet eens ver aan de einder gloort een beloftevolle toekomst voor dit wonderbaarlijke talent.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019